Sürdürülebilirlik kavramına farklı yaklaşımlar: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
Different approaches to the concept of sustainability: A research on university students
- Tez No: 564777
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA NEMLİ ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir üniversite, sürdürülebilir eğitim, UI GreenMetric, Sustainability, sustainable development, sustainable university, sustainable education, UI GreenMetric
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Küreselleşmenin tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasında, sürdürülebilirlik bilinci ve farkındalığı oluşturulmasının önemi her geçen gün artmaktadır. Her alanda karşımıza çıkan sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma fenomenlerinin geniş bir yelpazede, birçok farklı disiplinle ilişkili tanımlamalarının yapıldığı görülmektedir. Sürdürülebilirliğin temel boyutlarının benimsenmesi ve içselleştirilmesi yoluyla davranışların bu doğrultuda değiştirilmesi, sürdürülebilir bir toplum oluşturulmasının önemli bir basamağını teşkil etmektedir. Bu çerçevede, özellikle 1980 sonrasında doğan ve literatürde farklı şekillerde adlandırılan milenyum kuşağı gençlerinin, yakın gelecekte ekonomiyi yönlendirecek, karar alma süreçlerinde aktif şekilde yer alacak ve sürdürülebilir bir toplum oluşturulmasında sorumluluk üstlenecek bireyler olmaları, sürdürülebilirliği nasıl anlamlandırdıklarının anlaşılmasını değerli kılmaktadır. Öğrencilerin kişisel kimliğine, dünya görüşüne ve benimsedikleri değerlere katkı sağlayan, tutum ve davranışlarının şekillendirilmesinde yüksek etkisi bulunan üniversitelerin, gerek öğrencilere gerekse topluma sürdürülebilirlik bilgisinin yayılmasında etkin rol oynama potansiyeline ve sorumluluğuna sahip oldukları görülmektedir. Sürdürülebilirlik gündemini her geçen gün daha yakından takip eden üniversitelerin, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra sürdürülebilirliği kampüs uygulamalarına yerleştirmelerinin, sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesinde yadsınamaz önemi değerlendirilmektedir. Buradan hareketle çalışmada, üniversite öğrencilerinin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalıkları ve bilgileri ile kavrama yaklaşımlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma yöntemi olarak, odak grup görüşmesi tekniğinden faydalanılmıştır. Üniversiteleri, yürüttükleri sürdürülebilirlik çalışmaları çerçevesinde, uluslararası ölçekte değerlendiren ve sıralayan 'UI GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında' yer alan ve henüz bu sıralamada bulunmayan beş farklı üniversitenin öğrencileri ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin; sürdürülebilirlik bilgileri ve farkındalıkları, sürdürülebilirlik eğitimi ve sürdürülebilir üniversite konularına yaklaşımları, sürdürülebilir yaşam doğrultusundaki aksiyomları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Çalışmada, sürdürülebilirlik konusunda ders alan ve kampüslerinde sürdürülebilirlik uygulamasına yer verilen üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin farkındalıklarının görece daha yüksek olduğu, konuyu kişisel olarak araştırma eğilimi taşıdıkları ve sürdürülebilirliği anahtar kavramlar çerçevesinde tanımlama bilgisine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Sürdürülebilir yaşam doğrultusundaki davranışların, konuyla ilgili bilgi seviyesinin yanında kişisel değerler bağlamında değişiklik arz ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's world, where globalization takes on full speed, the importance of creating an awareness and consciousness on sustainability increases every day. Sustainability, which can be seen in every field, and the phenomena of sustainable development are defined through interdisciplinarity. The behavioral changes by adopting and internalizing the basis of sustainability constitutes an important step in creating a sustainable society. The millennial youth, born especially after 1980, has many nicknames in terminology, will direct economy in the near future, will be active in decision making processes and will take on responsibility in creating a sustainable society. Therefore, it is crucial to understand how they define sustainability. Universities, which not only highly contribute to the personalities, world views and the values of students but also shape their manners and behaviors, have the potential and responsibility to circulate the knowledge of sustainability among them, as well as the society. In order to shape a sustainable future, it is undeniably important for the universities that follow the sustainability trend more and more, to focus on sustainability within campus practices, besides their educational and research duties. Taking these points of departure, this thesis aims to bring forth the university students' awareness, knowledge and approach towards sustainability. The method of research is, focus group discussion. The discussion has been carried out with students from five different universities, which are and are not yet among the 'UI GreenMetric World University Rankings'- it internationally evaluates and ranks universities through their works on sustainability. In this thesis, students' knowledge and awareness on sustainability, their approaches to the subjects of sustainable education, sustainable universities and the actions through sustainable life have been compared and contrasted. It has been found out that those who take courses on sustainability and whose universities have sustainability practices have relatively higher awareness, they personally research the subject and have the knowledge to define sustainability among keywords. Behaviors on sustainable life change within the context of personal values, besides the level of knowledge on the subject.