Sağlık çalışanlarının hizmet içi eğitim algılarının işe tutkunluklarına ve işten ayrılma niyetlerine etkisi: Bir devlet hastanesi örneği
The role of in-service training perceptions on healthcare professionals' work engagement and intention to leave: An example of a public hospital
- Tez No: 730025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜHAN BİKE ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, İşe tutkunluk, İşten ayrılma niyeti, Sağlık kurumları, Health institutions, In-service training, Intention to leave, Work engagement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hizmet içi eğitim, kişiye görevini gerçekleştirebilmesi için sahip olması gereken bilgi, beceri ve davranış biçimlerini kazandırarak, görevini doğru, etkin ve verimli bir şekilde yapabilme imkânı vermektedir. Gerekli bilgi ve becerinin elde edilmesi, çalışanın daima bir denetim ihtiyacı duyulmadan, görevini kendi kendine yerine getirmesini sağlamaktadır. Böylece, yapılan işin kalitesi artmakta ve örgüt içinden veya dışından gelebilecek muhtemel şikayetler de azalmakta veya ortadan kalkmaktadır. Gelecekte ihtiyaç duyulacak niteliklerin personele bugünden kazandırılması, personel sıkıntısı çekilmesinin önüne geçilmesi, nitelikli personelin elde tutulması, iş kazası riskinin azaltılması ve ortadan kaldırılması hizmet içi eğitim desteği ile gerçekleşebilmektedir. Ayrıca hizmet içi eğitim, personelin işe ve örgüte karşı tutum ve davranışları üzerinde de etkisini göstermektedir. Bu tezin amacı da hizmet içi eğitim algılarının sağlık çalışanlarının işe tutkunlukları ve işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisini ölçmektir. Bu amaçla, Hizmet İçi Eğitim Algısı Ölçeği, İşe Tutkunluk Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyetleri Ölçeğinden yararlanılarak, anket oluşturulmuştur. Oluşturulan anket aracılığıyla, 258 kişiden veri toplanmış ve elde edilen veri tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Katsayısı Analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Analizin sonuçlarına göre, hem hizmet içi eğitim algısı ile işe tutkunluk ve işten ayrılma niyeti arasında hem de işe tutkunluk ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ilişkiler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In-service training gives the person the opportunity to do his/her job correctly, effectively and efficiently by providing the knowledge, skills and behavioral patterns that he/she should have in order to perform his/her job. Obtaining the necessary knowledge and skills ensures that the employee always fulfills his/her duty without the need for an audit. Thus, the quality of the work done increases and possible complaints from inside or outside the organization reduce or eliminate. It is possible to provide the qualifications that will be needed in the future to the personnel today, to prevent personnel shortages, to retain qualified personnel, to reduce and eliminate the risk of work accidents, with in-service training support. In addition, in-service training also shows its effect on the attitudes and behaviors of the personnel towards the job and the organization. The aim of this thesis is to measure the effect of in-service training perceptions on the work engagement and intentions to leave of health workers. For this purpose, a questionnaire has been created by making use of In-Service Training Perception Scale, Job Engagement Scale and Intention to Leave Scale. Through the created questionnaire, data have been collected from 258 people and the obtained data have been analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson Correlation Coefficient Analysis methods. According to the results of the analysis, there are significant relationships between the perception of in-service training and job engagement and intention to leave, as well as between job engagement and intention to leave.