A Critical evaluation of development amnesties
İmar aflarının eleştirel bir değerlendirmesi (2 cilt)
- Tez No: 73003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY KESKİNOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu yararı, imar affı, gecekondu, ruhsatsız gelişme, yasadışı kentsel gelişme, yasama, meşrulaştırma, yargı, Anayasa Mahkemesi, Danıştay. vı
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 506
Özet
öz İMAR AFLARININ ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRMESİ Gedikli, Bahar Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Çağatay Keskinok Haziran 1998, 539 sayfa Bu çalışma, imara ilişkin bağışlamaları kamu yararı perspektifinden incelemektedir. Çağdaş kamu yararı görüşleri kamu yararının birey yararları toplamı olmadığını, kamu yararının özgün bir yapısı olduğunu belirtmektedir. Bazı yazarlar, kamu yararının iktidarı elinde tutan siyasal parti tarafından tanımlandığı görüşündedir. Hükümetin kararları, belli bir dönemin güç dengesini yansıtmaktadir. Kapitalist toplumlar özel mülkiyet sistemine dayalı olduğu için, bu toplumlardaki kamu yararı anlayışı özel mülkiyet düzenine aykırı olamaz. Gücü elinde tutan kanunkoyucu, kanunlar çıkarırken kamu yararının ne olduğunu takdir eder. İmara ilişkin af yasaları çıkarırken, bu yasaları kamu yararı açısından haklı çıkaracak gerekçeler öne sürer. Başlangıçta, af gerekçeleri olarak, yoksul halkın masum barınma ihtiyacı gösterilmekteydi. Ancak, 80'li yıllara gelindiğinde, imar atlarının kentsel rantlara el koyma aracı olduğu görülmektedir. İmar atlarının hala savunulmasının nedeni, savunulan kesimin iktidarın üzerinde önemli politik baskıyaratabilmesidir. Yargı organları, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay, kararlarında kendilerini sınırlamamak için kamu yararının tanımını yapmamaktadır. Anayasa Mahkemesi, kararlarında Anayasa'yı temel alırken; Danıştay Anayasa'ya, yasalara, uzman raporlarına ve geçmiş kararlara dayanmaktadır. Yargı organları, herhangi bir eylemin kamu yararı amacıyla mı, başka bir amaçla mı gerçekleştirildiğinin takdirini yaparlar. Sonuç olarak, politik bir içeriği olan kamu yararı kavramı, yasama tarafından takdir edilir. Ancak, son takdir yetkisi yargı organınındır. Siyasi kaygıları olan kanunkoyucuların zaman içinde farklılaşan bir yaklaşımı vardır, imar aflarını zamanın kamu yararı anlayışlarına göre gerekçelendirirler. Yargının ise siyasi kaygıları yoktur. Kamu yaran konusunda, yargının da zamanla değişebilen, dinamik bir tutumu vardır. Ancak, yasama organından farklı olarak, bu değişim daha uzun zamanda gerçekleşir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL EVALUATION OF DEVELOPMENT AMNESTIES Gedikli, Bahar M.S., Urban Policy Planning And Local Government Supervisor: Assoc. Prof.Dr.Çağatay Keskinok June 1998, 539 pages This study contains the critical evaluation of the development amnesties from public interest point of view. Contemporary views suggest that public interest is not the sum of individual interests, rather, it has an original composition. Some authors claim that the public interest is defined by the political party in power. Since the private property ownership is the basis of capitalist societies, the public interest conception of a capitalist society cannot contradict private property. As the holders of the power, lawmakers appreciate what public interest is through enacting laws. They put forward certain reasonings that justify development amnesty laws from public interest point of view. At the initial stages, unauthorized housing was simply the Innocent accommodation problem of the poor, however, coming to 1980s, amnesties are abused so as to exploit urban rents. Seeking for the political interests, legislature iiistill favors development amnesties, since the settlers of illegal housing constitute an influential power. Judicial organs, Constitutional Court and Council of State, do not set a static definition of the public interest, so as not to restrict themselves in making judgments. The decisions of the former are based on the Constitution, whereas latter refers to the Constitution, laws, expert reports and past judgments. They search for whether the actions are realized for the sake of the public interest or not. So, having a political context, the public interest is appreciated by the lawmakers. However, the final appreciation is made by the judiciary. Lawmakers have a modifying attitude towards the public interest. They justify development amnesty laws with reference to their public interest conception of the time being. Meanwhile, judiciary has no political interests. Its attitude is also changeable; however, this change occurs in log-run compared to the legislature. keywords: public interest, development amnesty, gecekondu, unauthorized housing, illegal urban development, legislature, legitimization, judiciary, constitutional court, council of state. rv