COVID-19 pandemisinin çocuk diş hekimliği hastalarının oral sağlığı üzerine etkileri
The effects of the COVID-19 pandemic on the oral HEALTH of pediatric dentistry patients
  1. Tez No: 730054
  2. Yazar: GÜLİSTAN EŞİYOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUSE AYŞE SERİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, koronavirüs, pandemi, oral sağlık, çocuk diş hekimliği, COVID-19, coronavirus, pandemic, oral health, pediatric dentistry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı küresel bir travmaya dönüşen ve toplumsal bir dizi değişikliğe yol açan Covid-19 pandemisinin çocuk diş hekimliği hastalarında meydana getirdiği davranışsal ve psikolojik değişimlerin oral sağlık üzerine etkilerini görmektir. Bu kesitsel çalışma Eylül 2019-Mart 2020 tarihleri arasında kliniğimizde muayene olmuş 6-12 yaş Aralığındaki 224 çocuk hasta ve ebeveynlerinden oluşan bir örneklemle yürütülmüştür. Sosyodemografik bilgilere ek olarak pandemi döneminde değişen yaşam tarzı alışkanlıkları, ağız ve diş sağlığı ile ilgili alışkanlıkları, beslenme davranışları, pandemi döneminde sekteye uğrayan dental hizmetlere yönelik algıyı öğrenmeye yarayan otuz sekiz soruluk veri tarama formu çocukların ebeveynleri tarafından doldurulmuştur. Pandeminin psikolojik etkilerini öğrenme amacıyla çocuklar tarafından“Çocuklar için Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri”doldurulmuştur. Ayrıca oral sağlıktaki değişimi tespit etmek amacıyla bütün çocuklara diş hekimi tarafından klinik ve radyografik muayene yapılarak DMFT/dmft değerleri kaydedilmiştir. Hastaların pandemi öncesi ve sonrasında yapılan muayeneleri tek bir araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programında değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, COVID-19 salgını sırasında ağız sağlığının önemini vurgulamaktadır. DMFT ve dmft skorlarının pandemi sonrası değerleri pandemi öncesi değerlerine göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi. Pandemi döneminde çocukların dişlerini fırçalama sıklığında değişim saptanmadı. Pandemi döneminde çocukların ekran başında geçirdikleri süre ve internet kullanımı arttı. Çocukların ekran başında yiyecek içecek tüketiminin %61,6 oranında olduğu ve en çok tüketilen besin grubunun meyve suyu olduğu tespit edildi. Çocukların uyku saatlerinde pandemi döneminde değişiklik olmadığı bulundu. Çocukların durumluk kaygı ölçek ortalaması 35,3, sürekli kaygı ölçek ortalaması 35,6 bulundu. Kaygı düzeyi yüksek olan çocukların DMFT indeksleri daha yüksek bulundu. Çocukların %30,2‟sinde kötü ağız alışkanlığı tespit edildi. Ebeveynlerin %53,6‟sı pandemi dönemindeki kısıtlamalardan dolayı diş hekimine çocuklarını götüremediklerini belirtirken ,%62,5‟i pandemi döneminde diş sağlığı hizmetlerinden yeteri faydalınım sağlayamadıklarını bildirdiler
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to see the effects of the behavioral and psychological changes caused by the Covid-19 pandemic, which has turned into a global trauma and caused a series of social changes, on the oral health of pediatric dentistry patients. This cross-sectional study involved a sample of 224 pediatric patients aged 6 to 12 years and their parents, who were examined at our clinic between September 2019 and March 2020. In addition to sociodemographic information, a data screening form with thirty-eight questions was completed by the parents of the children to learn about the changing lifestyle habits, oral and dental health habits, nutritional behaviors during the pandemic period and the perception of dental services interrupted during the pandemic period. The State and Trait Anxiety Inventory for Children was completed by children to learn more about the emotional effects of the pandemic. Clinical and radiographic examinations of all children were performed by the dentist to determine the change in oral health, and DMFT/dmft values were recorded as well. Patient examination before and after the pandemic were conducted by the same researcher. The data obtained were evaluated in the SPSS 23.0 program. The results of this study point to the importance of oral health during the COVID-19 outbreak. COVID-19 lockdown values of DMFT and dmft scores were found to be significantly higher than pre-pandemic values. Regarding oral hygiene, children did not change their brushing habits. During the covıd-19 lockdown children's screen time and internet use increased. It was found that children ate food and drinks on the screen at a rate of 61.6%, and fruit juice was the most popular food group. Children's sleep hours were found to have not changed during the lockdown. The average on the state anxiety status scale was 35, and the average on the trait anxiety scale was 35.6. Children with higher levels of anxiety had higher DMFT scores. 30.2% of children reported bad oral habits. While 53.6% of the parents stated that they could not take their children to the dentist due to the restrictions during the pandemic period, 62.5% reported that they could not benefit from dental health services adequately during the pandemic period