A suggested mobile vocabulary instruction application: WorDBook
Önerilen bir kelime öğrenimi uygulaması: WorDBook
- Tez No: 730063
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SARIÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Dil Öğrenimi, Mobil Destekli Dil Öğrenimi, Tasarım Tabanlı Araştırma, mobil uygulama, ELT, MALL, Vocabulary instruction, Design-Based Research, Mobile Application
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Öğrenme artık sadece sınıfla ve öğretmenle sınırlandırılmamaktadır. Mobil destekli dil öğretimiyle, öğrenme özerliktik kazanmış ve geleneksel öğrenimin sınırlarının dışına çıkmıştır. Her geçen gün İngilizce dil öğreniminde önem kazınmakta ve bunun sonucu olarak, birçok dil öğrenimi uygulaması mobil markette yerini almaktadır. Ne var ki, bu uygulamaların büyük bölümü pedagojik ve metodolojik alt yapıdan yoksunlar. Türkiye'de, İngilizce dil öğreniminde kelime öğrenimi üzerinde durulması gereken meşakkatli bir konudur. Kelime öğrenimi sadece resmi eğitim ile geliştirilemediğinden, okul dışında da etkili bir şekilde sürdürülmelidir. Bunun bir yolu da resmi olmayan ve mobil destekli dil öğrenimi desteğiyle okullardaki müfredatın desteklenmesidir. Bu sebeple, bu çalışmanın amacı, İngilizce dil öğrenimine yeni başlayan öğrencilere, özellikle Türk okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerine pratik bir kelime öğretimi aracını sunmak, bu şekilde worDBook olarak isimlendirilen mobil uygulamayı tasarlamak ve gerçekleştirmektir. Bu çalışma ayrıca, yazıları, sesleri ve resimleri ihtiva eden eğitim alanındaki araştırmacılar, öğretmenler, öğrenciler ve özellikle mobil destekli dil öğrenimi piyasasında yer alanlar için bir mobil uygulama modelidir. Uygulama tasarım tabanlı araştırma modeline göre geliştirilmiş ve şu an Google Play mağazasında bulunmakta ve kullanıcılar ücretsiz indirebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Learning is no longer limited to the classroom and is no longer only led by teachers. It became autonomous thanks to Mobile Assisted Language Learning (MALL). It breaks the boundaries of traditional learning. Every day, MALL gets more importance in ELT (English Language Teaching) and, thus, numerous language learning applications take their place in the mobile application market. However, most of those applications lack a pedagogical and methodological background. In Turkey, vocabulary learning is a challenging issue in ELT, which should be focused on. Because vocabulary instruction cannot be improved solely through formal education, it must also be maintained effectively outside of the classroom; one way this can be accomplished is if the curriculum implemented in the classroom can be supported by informal education or MALL. So, this study aims to suggest a practical tool of vocabulary instruction for new beginners in English language learning, especially for Turkish preschool and primary school students, thereby designing and implementing the mobile application of“worDBook”. Furthermore, the study is a model of a mobile application with texts, audios, and pictures for educators, researchers, teachers, and students, as well as those in the MALL market. The application has been developed based on the Design-Based Research Methodology and is now on the Google Play Store and users can download it for free.