Development of receptive language ability screening test (relast) for preschol children
Okul öncesi çocuklarda alıcı dil becerileri tarama testi (ADBT) geliştirilmesi
- Tez No: 73011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: PPVT, Alıcı Dil Becerileri Tarama Testi, Okul öncesi çocuklar, PPVT, Receptive Language Screening Test, preschool children
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA ALICI DİL BECERİLERİ TARAMA TESTİ (ADBT) GELİŞTİRİLMESİ Erkin, Nilüfer Yüksek Lisans, Uygulamalı Psikoloji Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Fışıloğlu Nisan 1998, 103 sayfa. Bu araştırmanın amacı okul öncesi çocuklarda alıcı dil becerilerini değerlendirebilecek geçerli ve güvenilir bir materyal geliştirmektir. Bu amaç için Alıcı Dil Becerisi Tarama Testi (ADBT) geliştirilmiştir. Vücut parçalarını tanımlama, renkleri ayırma, büyük-küçük karşılaştırması yapma, aynılık ve benzerlik kavramlarını bilme çocukların alıcı dil becerileri olarak test edilmiştir. Araştırmaya 2.5 ile 5 yaş arasındaki 244'ü kız, 252'si erkek olmak üzere 496 çocuk katılmıştır. Bu çocukların seçimi anne ve babalarının eğitim düzeylerine göre yapılmıştır. Bütün çocuklara Peabody Resimli Kelime Testi (PPVT) ve ADBT uygulanmıştır. Bu iki test arasında yüksek korelasyon bulunmuştur. ADBT'nin alt testlerinde yaş grupları arasındaanlamlı farklılıklar bulunmuştur. ADBT'nin güvenilirlik değeri.89 Cronbach's alfa'dır. Yapılan faktör analiz geliştirilen testin maddelerini 6 faktöre ayırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF RECEPTIVE LANGUAGE ABILITY SCREENING TEST (RELAST) FOR PRESCHOOL CHILDREN Erkin, Nilüfer M.Sc. In Applied Psychology Supervisor: Assistant Prof. Dr. Ayşegül Fışıloğlu April 1998, pages 103. The purpose of this study was to develop a valid and reliable material as a screening test for receptive language ability of preschool children. This screening material was named as Receptive Language Ability Screening Test (RELAST) and knowledges of body parts identification, color differentiaition, comparison of big- small, concept of sameness and similarity were tested in this screening test. A total of 496 children (244 girls, 252 boys) between age of 2 1/2 year-olds and 5 year-olds were recruited in respect to their parent's educational levels. All children received RELAST and Peabody Picture Vocabulary Test (PPVT). Results of this study showed that there was a high correlation between Peabody and total score of RELAST. A significant difference was found among the age groups on the sixsubtests of RELAST. There was.89 Cronbach's alpha reliablity value of RELAST. Factor analysis grouped the Items of RELAST into six factors.