Anxiety and depression: Searching the distinctive and overlapping features
Kaygı ve depresyon: Ayrışan ve örtüşen özellikler
  1. Tez No: 73010
  2. Yazar: ÇAĞAY DÜRÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, depresyon, biliş, olumlu duygu, olumsuz duygu, fonksiyonel olmayan tutumlar. vı, Anxiety, depression, cognitions, positive affect, negative affect, dysfunctional attitudes
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz KAYGI VE DEPRESYON: AYRIŞAN VE ÖRTÜŞEN ÖZELLİKLER DÜRÜ, Çağay Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuray KARANCİ Eylül, 1998, 100 sayfa. Bu araştırmada kaygı ve depresyon arasındaki ilişki incelendi. Literatürde tartışılan kaygı ve depresyon arasındaki ilişkinin değişik boyutları sunuldu. Kendini değerlendirme yöntemini kullanan ölçekler özellikle incelendi. Bu ölçeklerin kullanılmasındaki sakıncalar ve ölçeklerle ilgili araştırmalar tartışıldı. Olumlu ve Olumsuz Duygu Ölçeği ile Bilişler Tarama Listesi Türkçe'ye uyarlandı. Üç model tez için temel oluşturdu: Meta-Yapılar Modeli, Üçparçalı Model ve Bilişsel İçerikte Özgünlük Modeli. Hipotezler bu modellere göre oluşturuldu. Hipotezleri sınamak için çoklu hiyerarşik regrasyon yöntemi kullanıldı. Sonuçlar, kendini değerlendirmeölçekleri ile ölçülen kaygı ve depresyon kavramları arasında yüksek derecede korelasyon olduğunu gösterdi. Olumsuz duygu kavramı kaygı ve depresyonun örtüşen bir boyutu olarak ortaya çıktı. Ancak, bilişlerin kaygı ve depresyonu ayrıştırabileceği de yapılan analizler sonucunda ortaya çıktı. Düşük olumlu duygu da sadece depresyonu işaret eden ayrışan bir boyuttur. Bilişsel yapıda daha yukarılarda yer alan fonksiyonel olmayan tutumların da kaygı ve depresyonu ayırt edebileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANXIETY AND DEPRESSION: SEARCHING THE DISTINCTIVE AND OVERLAPPING FEATURES DÜRÜ.Çağay M. S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Nuray KARANCİ September, 1998, 100 pages. The relationship between anxiety and depression was investigated in this research. Different aspects of the relationship between anxiety and depression discussed in the literature were introduced. Special emphasis was given to the assessment done by self-report measures. Problems of using these measures and research on them were discussed. Two self-report measures, namely Positive and Negative Affect Schedule and Cognitions Checklist were adapted to Turkish. Three models formed the basis of the thesis: The Meta-Construct Model, The Tripartite Model and The Cognitive iiiContent Specificity Model. The hypotheses were formed according to these models. Multiple hierarchical regression was used to test the hypotheses. Results indicated that anxiety and depression as measured by self-report measures are highly correlated concepts. Negative affect emerged as an overlapping feature. However anxiety and depression can be distinguished by using cognitions at the products level. Low positive affect is also a distinguishing feature being a good indicator of depression. It seems that self- reported dysfunctional attitudes which are hierarchically higher cognitive elements might distinguish between anxiety and depression as well.