A Prospective study of life stress, social support and assertiveness among Turkish university students
Üniversite öğrencilerinde stres, sosyal destek ve girişkenlikle ilgili boylamsal bir çalışma
- Tez No: 73012
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Destek, Stress, Girişkenlik, Boylamsal Çalışma, Üniversite Öğrencileri. \, Social Support, Life Stress, Assertiveness, Prospective Design, University Students
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE STRES, SOSYAL DESTEK VE GİRİŞKENLİK İLE İLGİLİ BOYLAMSAL BİR ÇALIŞMA Işıklı, Sedat Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan Eker Eylül 1998, 89 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, üniversite öğrencilerindeki stres, sosyal destek ve girişkenlik düzeylerim boylamsal bir çalışma içinde incelemektir, öğrencilerin sahip oldukları sosyal destek, girişkenlik ve stres düzeyleri etkileşimlerinin strese bağlı olarak ortaya çıkan sorunları engellemede rol oynayacağı beklentisi vardır. Araştırma Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okuyan 335 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bilgiler beş ölçeğin dağıtımı sonucunda elde edildi: Kısa Semptom Envanteri, Rathus Atılganlık Envanteri, Sosyal Provisyon ölçeği, Yaşam Deneyimleri Anketi ve Demografik Bilgi Formu. Bilgilerin analizi için Çokyönlü Regrasyon Analizi Tekniği kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin strese bağlı olarak yaşadıkları sıkıntıları yordamada stres, sosyal destek ve girişkenlik düzeyleri düşük ama anlamlı etkileşim gösterdi. Diğer bir deyişle, sosyal destek ve girişkenlik düzeyi stresin olumsuz etkilerini bir yere kadar engellemektedir. Ancak, altı tane sosyal destek tipine göre kurulanVI etkileşimlerden bir tanesi anlamlı çıkmıştır. Buna göre; stres durumunda, kendileri ile aynı değerleri ve ilgileri paylaşan kişilerle kurdukları ilişkiler girişken olan öğrencileri stresin olumsuz sonuçlarından koruyabilmektedir. Sonuçlar ilgili literatür içinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV Regression Technique was used to analyze the data. The findings of this study partially supported its hypothesis. The stress x social support x assertion interaction term manifested weak (ie., low magnitude) but relatively consistent relation in predicting distress. In other words, social support and assertiveness moderate to some extent the effects of stress on psychological well-being. Of the six interaction terms only the stress x assertion x social integration was significant. This significant interaction term indicated that in times of stress, person who are more assertive are able to gain more benefit from relationships with people who share their values and interests than person who are not assertive. The results were discussed within the context of the relevant literature.