Acil servise el yaralanmasıyla başvuran hastalarda tendon hasarının yatak başı ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of tendon damage by bedside ultrasonography in patients presenting to the emergency department with hand injury
- Tez No: 730112
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE NUR USER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, el yaralanmaları, tendon rüptürü, ultrasonografi, Emergency department, hand injuries, tendon rupture, ultrasonography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: El yaralanmaları acil servise başvuruların sık nedenleri arasında yer almaktadır. Tendon yaralanmalarında tanı genellikle fizik muayene ile konulur. Acil servis şartlarında hem maliyet hem zaman kısıtlılığı nedeniyle manyetik rezonans görüntüleme (MRG) çok nadir kullanılır. Ultrasonografi'nin (USG) mobil olması, maliyetinin düşük olması, acil serviste erişilebilir olması, yüksek netlik ve dinamik değerlendirme sağlaması nedeniyle yaygın bir tanı aracı haline gelmektedir. Bu çalışmada el yaralanması nedeniyle acil servise başvuran hastalarda tendon yaralanması teşhisinde USG'nin etkinliğini değerlendirmeği amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Acil Tıp Kliniği'ne 15.01.2021-15.10.2021 tarihleri arasında el yaralanması ile başvuran 16 yaş ve üzeri 72 hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Ultrasonografi eğitimi almış tek bir acil tıp asistanı tarafından preoperatif olarak longitudinal ve transvers düzlemde görüntüleme yapıldı. Daha sonrasında yaralanmalar tendon kesisi açısından, USG bulguları hakkında herhangi bir bilgisi bulunmayan Ortopedi ve Plastik cerrahi asistanlarına danışıldı ve cerrahi eksplorasyon altın standart yöntem olarak kabul edildi. Hastaların demografik özellikleri, semptom yerleri ve travma mekanizmaları olgu rapor formuna kaydedildi. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 26.0 paket programında analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya yaşları 16 ile 71 arasında değişen, ortalama yaş aralığı 37,6±14,1 yıl olan 53'ü erkek 19'u kadın hasta olmak üzere 72 hasta dahil edildi. 72 hastada tendon yaralanmasına yönelik 88 bölgede 166 tendon USG ile incelendi. El yaralanmalarında USG'nin sensitivitesi %90,9, spesifitesi %86,4 hesaplandı. Total tendon kesisi için bakıldığında ise USG'nin sensitivitesi %87,0 spesifitesi ise %94,6, parsiyel tendon kesi için USG'nin sensitivitesi %75,9, spesifitesi ise %91,1 olarak hesaplandı. Normal tendon görüntülenmesi için değerlendirildiğinde de USG'nin sensitivitesi %92,8 spesifitesi ise %85,5 saptandı. Sonuç: El yaralanması nedeniyle acil servise başvuran hastalarda yaptığımız bu çalışmada, USG'nin tendon incelemesinde sensitivitesi ve spesifitesi yüksek bulundu. Ultrasonografinin yatak başı ve kolay uygulanabilir olması dinamik görüntü sağlaması ve uygun maliyeti gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Acil servislerde tendon yaralanmalarının teşhisinde ultrasonografinin etkin bir tanı aracı olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hand injuries are among the common causes of applying to the emergency department. Tendon injuries are usually diagnosed by physical examination. Magnetic resonance imaging (MRI) is rarely used in emergency room conditions due to both cost and time constraints. Ultrasonography is becoming a common diagnostic tool due to its mobility, low cost, accessibility in the emergency room, and high clarity and dynamic evaluation. In this study, we aimed to evaluate the effectiveness of USG in the diagnosis of tendon injury in patients admitted to the emergency department due to hand injury. Material and Method: 72 patients aged 16 years and older who applied to the Emergency Medicine Clinic of our hospital between 15.01.2021 and 15.10.2021 were included in our study. Longitudinal and transverse plane imaging was performed preoperatively by a single emergency medicine resident trained in ultrasonography. Afterwards, orthopedics and plastic surgery residents, who had no knowledge of USG findings, were consulted in terms of tendon incision injuries and surgical exploration was accepted as the gold standard method. Demographic characteristics, symptom locations and trauma mechanisms of the patients were recorded in the study form. The data obtained with in the scope of there search were analyzed in the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 26.0 package program. Results: A total of 72 patients, 53 male and 19 female, aged between 16 and 71, with a mean age of 37.6±14.1 years, were included in the study. 166 tendons in 88 sites for tendon injury in 72 patients were examined by USG. In hand injuries, the sensitivity of USG was 90.9%, and the specificity was 86.4%. When looking at the total tendon rupture, the sensitivity of USG was 87.0%, the specificity was 94.6%, the sensitivity of USG for partial tendon rupture was 75.9%, and the specificity was 91.1%. When evaluated for normal tendon imaging, the sensitivity of USG was 92.8% and the specificity was 85.5%. Conclusion: In this study, which we performed in patients admitted to the emergency department due to hand injury, the sensitivity and specificity of USG in tendon examination were found to be high. Ultrasonography has many advantages such as being bedside and easy to apply, providing dynamic images and affordable cost. We think that ultrasonography can be used as an effective diagnostic tool in the diagnosis of tendon injuries in emergency services.