Geriatrik olgularda sarkopeni ve serum ürik asit ilişkisi
Thgeriatri = geriatricse relationship between uric acid and sarcopeni̇a
- Tez No: 730127
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, ürik asit, hiperürisemi, yaşlı bireyler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş: Sarkopeni yaşlı bireylerde mortalite ve morbidite ile yakından ilişkili bir geriatrik sendromdur. Sarkopeninin etiyopatogenezini önemini korumaktadır. Bu çalışmada sarkopeni ile güçlü bir antioksidan ve aynı zamanda hücre içi proinflamatuar etkili olan ürik asidin ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif, kesitsel ve kohort tipi bir çalışmadır. Çalışmaya Ocak 2015 ile Aralık 2020 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Bilim Dalı'na herhangi bir sebeple başvuran 60 yaş ve üstü tüm hastalar dışlama kriterleri göz önünde bulundurularak dahil edilmiştir. Sarkopeni tanısı EWGSOP 2 kriterlerine göre konulmuştur. Hasta grubu hiperürisemisi olan (kadın için eşik değer >6mg/dl, erkek için >7mg/dl) ve olmayan olarak iki gruba ayrılarak sarkopeni ve sarkopeni ile ilişkili parametreler açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplamda 936 hasta dahil edilmiştir. Hiperürisemisi olan grubun yaş ortalaması ve kadın cinsiyet sıklığı kontrol grubuna göre daha yüksek saptanmıştır. Sarkopeni ve sarkopeni ile ilişkili parametreler üzerine etkili olabilecek yaş, cinsiyet, hipertansiyon, Diabetes Mellitus, demans, obezite, yüksek ESC skoru, tiroid stimulan hormon, cedim, C reaktif protein, glomeruler filtrasyon hızı ve malnutrisyona göre yapılan regresyon analizi sonuçlarında sarkopeni hiperürisemi ile negatif ilişkili bulunmuştur. (p=0,034) Kas gücü ve SMI ile hiperürisemi arasında ise pozitif bir ilişki saptanmıştır. (p= 0.026) Sonuç: 60 yaş ve üzeri hiperürisemisi olan bireylerde sarkopeni sıklığının daha az olduğu, hiperüriseminin kas kitlesi ve kavrama gücü ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sarcopenia, which is associated with morbidity and mortality, is a common geriatric syndrome in older adults. In this study, we investigated the relationship between uric acid, a powerful antioxidant and has an intracellular proinflammatory activity, and sarcopenia in older adults. Materials and Methods: This is a longitudinal retrospective study. A total of 936 patients were included in the study. The diagnosis of sarcopenia was evaluated based on the EGWSOP 2 criteria. The patients were divided into two groups according to the presence of hyperuricemia (for females>6mg/dl, for men >7mg/dl). The patients were divided into two groups as hyperuricemia and control. Results: The frequency of hyperuricemia was 65.40%.