Deli balın erkek ratların üreme hormon seviyesi ve cinsel davranışları üzerindeki etkileri
The effects of mad honey on the reproductive hormone level and sexual behavior of male rats
- Tez No: 730128
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Üroloji, Emergency Medicine, Urology
- Anahtar Kelimeler: Deli bal, grayanatoksin, cinsel fonksiyon, hormon, Mad honey, grayanatoxin, sexual function, hormone
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
AMAÇ: Grayanotoksin (GTX), flavonoidler, fenoller gibi birçok doğal bileşiği yapısında barındıran deli bal (DB), Ericaceae familyasının Rhododendron cinsi bitkilerin nektarından elde edildiğinden orman gülü balı olarak da bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, DB'ın cinsel davranış ve erkek üreme hormonu seviyeleri üzerindeki etkilerini araştırmak ve olası fonksiyonel mekanizmalarını değerlendirerek bilimsel veriler ışığında sunmaktır. MATERYAL VE METOD: Çalışmada, Fırat Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi'nden (FÜDAM, Elazığ) temin edilen, 4-5 aylık sağlıklı cinsel aktiviteye sahip olan toplam 36 adet Sprague-Dawley ırkı erkek sıçan kullanılmıştır. Denekler, her grupta 6 adet rat olacak şekilde rastgele 6 gruba ayrılmış, bunlardan da üçü tek doz uygulama yapılarak akut, diğer üçü 30 gün boyunca hergün düzenli uygulama yapılarak kronik uygulama grubu olarak seçilmiştir. Her üçlü, SF verilen kontrol grubu, çam balı (ÇB) ve DB verilen grup olarak ayrıca incelenmiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyokimya Bölümün'de kan ve testis dokusunda testosteron (T), FSH, LH, 5 alfa redüktaz enzim (5aR) düzeyleri bakılmış ve sonrasında cinsel aktivasyon-davranış parametreleri tanımlı ölçekler çerçevesinde değerlendirilmiştir. BULGULAR: Testis dokusu incelemesinde anlamlı fark bulunmazken, akut ve kronik grup arasında DB alanlarda, T ve 5aR düzelerinde anlamlı, FSH-LH seviyelerinde anlamlı olmasa da rakamsal artış saptanmıştır. Cinsel aktivasyon yönünden ise, kronik maruziyet grubunda post ejekülatuar intervalde (PEI), akut etki grubunda ise ejakülasyon latansında (EL) istatistisel olarak anlamlılık mevcuttur. SONUÇ: Elde ettiğimiz veriler, DB'ın içerdiği GTX izoformu, bala maruziyetin süresi, uygulanan dozun yüksekliğine bağlı olarak toksik etkileri olabileceği, bu etkilerin (otonom, nöroendokrin, nörotransmitter, vb.) santral mekanizmalara bağlı gerçekleştiği ve mortal seyredebileceğini göstermektedir. Fakat, daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç olduğu da aşikârdır.
Özet (Çeviri)
AIM: Mad honey (MH), which contains many natural compounds such as grayanotoxin (GTX), flavonoids, phenols, is also known as rhododendron honey because it is obtained from the nectar of Rhododendron plants of the Ericaceae family. The aim of this study is to investigate the effects of MH on sexual behavior and male reproductive hormone levels and to evaluate its possible functional mechanisms and present them in the light of scientific data. MATERIAL AND METHOD: In the study, a total of 36 Sprague-Dawley male rats with healthy sexual activity of 4-5 months and obtained from Fırat University Experimental Research Center (FÜDAM, Elazığ) were used. The subjects were randomly divided into 6 groups, with 6 rats in each group, three of them were selected as acute with a single dose application, and the other three were selected as the chronic application group by applying regularly every day for 30 days. Each trio was also examined as a control group given SF, and a group given pine honey (PH) and MH. Testosterone (T), FSH, LH, 5 alpha reductase enzyme (5aR) levels were measured in blood and testis tissue at Karadeniz Technical University, Department of Biochemistry and then sexual activation-behavior parameters were evaluated within the framework of defined scales. RESULTS: While no significant difference was found in the testicular tissue examination, there was a significant increase in T and 5aR levels for the acute and chronic groups, in MH patients, and a numerical increase in FSH-LH levels, although not significant. In terms of sexual activation, there is statistical significance in the post ejaculatory interval (PEI) in the chronic exposure group and in the ejaculatory latency (EL) in the acute effect group. CONCLUSION: The data we obtained show that MH may have toxic effects depending on the GTX isoform it contains, the duration of exposure to honey, and the high dose applied, and these effects (autonomic, neuroendocrine, neurotransmitter, etc.) occur due to central mechanisms and may be mortal. However, it is clear that more detailed studies are needed.