Can aggressive children betaught to understand intentations of others
Saldırgan çocuklara başkalarının niyeti anlama öğretilebilir mi?
- Tez No: 73013
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aggressive Children, Hostile Intent Attribution, Intervention Program
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, saldırgan çocukların sosyal ilişkilerinde karşılarındaki yaşıta düşmanca niyet atfetmesi araştırılmıştır. Düşmanca niyet atfetme 7 ve S yaş grubundaki çocuklar üzerinde incelenmiştir. Uygulanan eğitim programı ile saldırgan çocuklardaki düşmanca niyet atfetme eğiliminin azaltılması hedeflenmiştir. Çalışma l'de görülen bazı sınırlılıklar nedeni ile değişikliler yapılarak Çalışma 2 yapılmıştır. Araştırmada 2. sınıfa devam eden 197 ve anaokuluna giden 120 çocuk taranmıştır. Her yaş grubunda saldırgan davranış gösteren ve göstermeyen çocuklar seçilmiştir. Bu tarama sonucunda yirmi iki 7 yaş grubundan ve yirmi S yaş grubundan çocuk sonuç olarak seçilmiştir. Seçilen çocuklara, davranışı yapan yaşıtın niyeti (olumlu, olumsuz ve belirsiz), yapılan davranışın sonucu (olumlu ve olumsuz) ve kime yapıldığı ( öğrencinin kendine yada bir yaşıta) açısından değiştirilmiş olan 12 hikaye okunmuş ve çocukların hikayede anlatılan olaya nasıl karşılık verecekleri sorulmuştur. Saldırgan 7 yaş grubu çocukların verdikleri saldırgan cevaplarla saldırgan olmayan yaşıt grubundan ayrılmıştır. Ayrıca saldırgan 7 yaş grubu, saldırgan S yaş grubundan daha saldırganca cevaplar vermişlerdir. Fakat 5 yaş grubunda iki grup arasında böyle bir farklılıkbulunmamıştır. 7 yaş grubuna eğitim programı uygulanmıştır. Fakat bu program 5 yaş grubunda saldırgan davranış gösteren grup ile saldırgan davranış göstermeyen grup arasında cevaplandırmada bir fark bulunamaması ve zamanın yeterli olmaması nedenleri ile S yaş grubuna uygulanamamıştır. Uygulanan program düşmanca niyet atfetme eğilimini azaltmakta başardı olmuştur. Bulgular değerlendirilmiş ve gelecek çalışmalar için öneriler verilmiştir. Anahtar kelimeler. Saldırgan Çocuklar, Düşmanca Niyet Atfetme Eğilimi, Eğitim Programı.
Özet (Çeviri)
The present study examined the hostile attributional bias in aggressive children toward the peers' intent in social interactions. It was investigated both in second graders (7-year-olds) and preschoolers (5-year-olds). The intervention program was administered to reduce hostile intent attribution. The sample of 197 second grader and 120 preschooler was scrutinized. Aggressive and nonaggressive children were selected for both age groups. Finally twenty-two second graders and twenty preschoolers were selected as the participants for the study. These children were given 12 stories which were manipulated according to the intent of the hypothetical peer in the event (as positive, negative and ambiguous), the outcome of the peer's behavior for the character in the story (as positive and negative) and the direction of the outcome (whether to the subjects or to a hypothetical peer). The results of ANOVA with repeated measure was showed that aggressive second graders responded more aggressively than nonaggressive second graders. Aggressive children's answers reflected more aggressive contents. The difference was not found for aggressive and nonaggressive preschoolers. Only second graders were given the intervention inprogram. Due to time limitation and lack of significant difference between the status groups, preschoolers were not given the intervention program. The intervention program indicated improvement in aggressive second graders toward prosocial responding. An interpretation of the results and the shortcomings of the findings were discussed. Some future directions was also suggested.