Kazakh-Russian relations in the post-cold war era: 1991-1995
Soğuk savaş sonrası Kazak-Rus ilişkileri: 1991-1995
- Tez No: 73014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan'ın Dış Politikası, Bağımsız Devletler Topluluğu, Rus Dış Politikası, Entegrasyon. iv, Kazakhstan's Foreign Policy, Commonwealth of Independent States, Russian Foreign Policy, Near Abroad, Integration. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz SOĞUK SAVAŞ SONRASI KAZAK-RUS İLİŞKİLERİ: 1991-1995 Sürücü, Cengiz Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Süha Bölükbaşı Aralık 1997, 105 sayfa Tez ile amaçlanan Sovyetler Birliğinin dağılması ile bağımsızlığım kazanan Kazakistan' m Rusya ile ilişkilerini incelemektir. Kazak-Rus ilişkilerindeki değişiklik ve devamlılık eğilimleri Kazakistan' m dış politikasını etkileyen iç ve dış faktörler ışığında incelenmektedir. Tez, Kazakistan'ın ikili ilişkilerde oluşan sorunları aşmak için Bağımsız Devletler Topluluğu bünyesinde yeniden birleşme önerileri sunmasına karşın iki devlet arasındaki sorunların büyümesinin engellenemediğine dikkati çekmektedir. İkili ilişkilerdeki sorunlar, genel olarak, Rusya'nın geçiş sürecinde çevresine yönelik dış politikasını daha radikal ve sert bir biçimde tanımlaması ile ilintili olduğu ölçüde Kazakistan'ın ulusal çıkarları ile çatışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KAZAKH-RUSSIAN RELATIONS IN THE POST-COLD WAR ERA: 1991-1995 Sürücü, Cengiz M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Süha Bölükbaşı January 1997, 105 pages This thesis aims to analyze the evolution of the Kazakh-Russian relations after the dissolution of the Soviet Union. The changes and continuities in the Kazakh foreign policy towards Russia are studied in accordance with the internal and external factors that are influential on the Kazakh foreign policy. It is argued that the gradual deterioration in the mutual relations has been a combination of developments mostly alien to Kazakhstan. Kazakh foreign policy-makers have developed a set of proposals to contain the worsening of inter-state relations via the reintegration process of the Commonwealth. Nevertheless, despite Kazakhstan's reintegration policies in the Commonwealth of Independent States, inter-state problems have largely determined the course of Kazakh-Russian relations. Mainly, transition process, and the consequential changes in the formulation of national interest in Russia adversely affect Kazakh- Russian relations.