65 yaş ve üstü bireylerde sosyal medya bağımlılığı ile duygu düzenleme güçlüğü ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and emotion regulation difficulty in individuals aged 65 and over
- Tez No: 730339
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yaşlı erişkin, sosyal medya bağımlılığı, duygu düzenleme güçlüğü, elder adults, social media addiction, emotion regulation difficulties
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Türkiye Salgın Dönemi Bağımlılık çalışmaları (TURBAHAR COVID-19) projesi kapsamında yürütülen bu araştırmada 65 yaş ve üstü bireylerde sosyal medya bağımlılığı duygu düzenleme güçlüğü ilişkisi incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 206 kişiden oluşmaktadır. Veriler araştırma için oluşturulan çevrim içi platform aracılığı ile toplanmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından oluşturulmuş Sosyodemografik Bilgi Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Form (DERS-16) kullanılmıştır. Veriler üzerinde yapılan Pearson korelasyon analizi ile Sosyal medya bağımlılığı ile duygu düzenleme güçlüğü ve alt kategorileri arasındaki ilişkiler; tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey Post Hoc analizleri ile değişkenler ile sosyodemografik, sigara ve alkol kullanımı verileri arasındaki farklılaşmalar ve bu farklılaşmaların hangi grupta olduğu incelenmiştir. Çalışmanın bulgularında; sosyal medya bağımlılığı ile duygu düzenleme güçlüğü geneli (r = 0.504, p ≤ .001), alt ölçeklerinden ise stratejiler (r = 0.406, p ≤ .001) ve amaçlar (r = 0.457, p ≤ .001) arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Sigara kullanım durumunun duygu düzenleme bozukluğu amaçlar alt ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma görülmüştür [F(2, 44.6): 3.407, p≤0.05]. Elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study which is carried out under the scope of Pandemic Period Addiction Studies In Turkey Project (TURBAHAR COVID-19), is examining relationship between social media addiction and emotion regulation difficulty in individuals aged 65 and over. The sample of this study consists of 206 people. Data were collected through an online platform created for the research. Sociodemographic Information Form which was created by the researcher, Bergen Social Media Addiction Scale and Emotion Regulation Difficulty Scale Short Form (DERS-16) were used in the study. Pearson's correlation analysis was used to analyze the data in order to examine the relationship between social media addiction and emotion regulation difficulties and its subcategories among participants. One-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey Post Hoc analyzes were used to analyze the differences between the variables and sociodemographic data, smoking and alcohol usage data, and in which group these differences were. In the findings of the study; a positive and significant correlation between social media addiction and emotion regulation difficulty in general (r = 0.504, p ≤ .001); and subscales of strategies (r = 0.406, p ≤ .001) and goals (r = 0.457, p ≤ .001) were observed. Statistically significant difference was observed in the goals subscale of emotion regulation difficulties and smoking status [F(2, 44.6): 3.407, p≤0.05]. The findings were discussed within the framework of the relevant literature.