Türkiye'de mesleki eğitim sisteminin sorunları: Kırklareli ilinde nitel bir araştırma
Problems of vocational education system in Turkey: A qualitative research in Kirklareli province
  1. Tez No: 730379
  2. Yazar: FATMA KÜÇÜKGACAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çıraklık, Çıraklık Sistemi, Mesleki Eğitim, Türkiye'de Çıraklık Çalışmaları, Mesleki ve Teknik Eğitimdeki Düzenlemeler, Apprenticeship, ApprenticeshipSystem, Vocational Training, ApprenticeshipStudies İn Turkey, Regulations İn VocationalAnd Technical Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırmanın konusunu Kırklareli ili özelinden Türkiye'deki mesleki eğitim sisteminin sorunları oluşturmaktadır. Türkiye'de işgücü piyasalarına ara eleman yetiştirmede önemli bir rol üstlenen çıraklık eğitimi, günümüzde çeşitli eleştirilerle karşılaşmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada bahse konu eğitim sisteminin sorunları ve çözüm önerileri tartışılmaktadır. Bu kapsamda araştırmada ilk olarak, çıraklık olgusunu bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirebilmek için, çıraklık sisteminin kavramsal çerçevesi incelenmiştir. Ayrıca çıraklık eğitim sisteminin tarihsel gelişiminin yanı sıra hali hazırda uygulanan sistemin temel unsurları ve uygulamaları ortaya konulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye'de uygulanan çıraklık eğitim sistemine ve çıraklık eğitim sistemine ilişkin hukuki düzenlemeler incelenmiş, ayrıca çıraklık eğitim ve geliştirme projesi programlarına da değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Türkiye'deki mesleki eğitim sisteminin sorunlarına ilişkin mesleki eğitim kurumlarındaki meslek öğretmenleri ve yöneticilerin algıları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Kırklareli ili merkez ilçesinde 2021-2022 eğitim öğretim süreci içerisinde mesleki eğitim kurumlarında (Mesleki Eğitim Merkezi ve Meslek Liseleri) çalışan öğretmen ve yöneticiler ile mesleki eğitim süreci konusunda nitel araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine mülakatlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is the problems of the vocational education system in Turkey, especially in Kırklareli province. Apprenticeship education, which plays an important role in raising intermediate staff for the labor market in Turkey, is faced with various criticisms today. For this reason, in this study, the problems of the education system and solution proposals are discussed. In this context, first of all, the conceptual framework of the apprenticeship system was examined in order to evaluate the apprenticeship phenomenon from a holistic perspective. In addition to the historical development of the apprenticeship education system, the basic elements and applications of the currently applied system have been revealed. In the second part of the study, the legal regulations regarding the apprenticeship education system and the apprenticeship education system implemented in Turkey were examined, and the apprenticeship education and development project programs were also mentioned. In the third part of the study, the perceptions of vocational teachers and administrators in vocational education institutions regarding the problems of the vocational education system in Turkey were tried to be revealed. In this context, in-depth interviews, which is one of the qualitative research methods, were conducted with teachers and administrators working in vocational education institutions (Vocational Education Center and Vocational High Schools) in the central district of Kırklareli province during the 2021-2022 education period.