Erişkinlerin demir eksikliği anemisi bilgi düzeyi ve demir takviyesine yönelik tutumları, nicel bir araştırma
Adults' knowledge level of iron deficiency anemia and their attitudes towards iron supplementation, a quantitative study
  1. Tez No: 730458
  2. Yazar: KÜBRA NOKTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MOLLAHALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, demir eksiliği anemisi, demir takviyesi, iştah, kilo verme, obezite, Anemia, appetite, iron deficiency anemia, iron supplement, loss weight, obesity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
DEA (demir eksikliği anemisi) prevalansı yüksek olmasına rağmen iştah açması ve kilo aldırma gibi sebeplerden dolayı bireylerin demir takviyelerini kullanmama durumu tedavide etkileyicidir. Tanımlayıcı bu araştırmada amaç DEA hakkında erişkinlerin bilgi düzeyleri ve demir takviyelerine karşı tutumlarının belirlenmesidir. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyodemografik sorular, ikinci bölümde DEA bilgi düzey soruları ve üçüncü bölümde demir takviyelerine karşı tutum soruları yer almaktadır. Kadınların erkeklerden, sağlık personellerinin diğer meslek gruplarından daha fazla bilgiye sahip olduğu; yaĢ ile bilgi düzeyinin pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. Toplamda %41.1‟i DEA teşhisi alan katılımcıların %38‟inin çok az, %39.7‟sinin hiç demir ilacı kullanmadığı tespit edilmiştir. Kişilerin %21.9‟u demir takviyesi ile asla kilo verilemediği, %34‟ü bu takviyelerin biraz iştah açtığı ve %9.4‟ü çok fazla iştah açtığı düşüncesinde olduklarını belirtmiştir. Bireylerde demir takviyelerinin kilo vermede engel olmadığı ve kaybedilen iştahın demir alımı ile normale döndüğü bilinmektedir. Sonuç olarak yetişkinlerin anemi hakkında bilgi düzeylerinin ve düzenli takviye kullanımının artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the prevalence of IDA is high, the fact that individuals do not use iron supplements due to reasons such as appetite and weight gain is impressive in treatment. The aim of this descriptive study is to determine the knowledge levels of adults about IDA and their attitudes towards iron supplements. The questionnaire used as a data collection tool consists of three parts. There are sociodemographic questions in the first part, knowledge level about IDA questions in the second part, and attitude questions towards iron supplements in the third part. Women have more knowledge than men and health personnel have more knowledge than other occupational groups; It was found that age and knowledge level were positively related. It was determined that 41.1% of whom were diagnosed with IDA in total, 38% of the participants used very little and 39.7% never used iron supplement. 21.9% of the people stated that they could never lose weight with iron supplementation, 34% said that these supplements caused a little appetite and 9.4% thought that they caused a lot of appetite. It is known that iron supplements do not prevent weight loss in individuals and the lost appetite returns to normal with iron intake. As a result, it is necessary to increase the knowledge level of adults about anemia and useing supplements regularly.