Cinsiyet değişkenliklerine göre mutluluk-mutsuzluk kavramlarının ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin resimlerine yansıması
The reflection of happiness-unhappienss concepts according to gender variables to the images of 5th grade students
- Tez No: 730543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet değişkenlikleri, beşinci sınıf öğrencileri, mutluluk-mutsuzluk kavramları, Gender variability, fifth grade students, happiness-unhappiness concepts
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu araştırmada cinsiyet değişkenliklerine göre mutluluk-mutsuzluk kavramlarının figür, şekil ve renk özellikleri bakımından ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin resimlerine yansımasında anlamlı farklılıkların olup olmadığı incelenmiştir. Yöntem: Bu çalışma cinsiyet değişkenliklerine göre mutluluk-mutsuzluk kavramlarının ortaokul beşinci sınıf kız ve erkek öğrencilerin resimlerine figür, şekil ve renk özelliklerine göre yansımasına ilişkin anlamlı farklılıkların olup olmadığının incelendiği betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini ortaokul beşinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ki-kare analizi olmak üzere üç farklı istatistiksel analiz kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçları ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin mutluluk-mutsuzluk kavramlarının figür, şekil, renk özellikleri açısından cinsiyet değişkenliklerine göre öğrencilerin mutluluk resimlerinde kullandıkları şekiller açısından anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ancak, öğrencilerin mutluluk kavramına yönelik figür ve renk, mutsuzluk kavramına yönelik figür, renk, şekil özellikleri bakımından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuçlar: Sonuç olarak, bu araştırma bulguları aile kavramının çocuklarda mutluluk ve mutsuzlukla ilgili duygu ve düşüncelerinde en önemli özellik olduğunu ortaya koymuştur. Erkek çocuklar içinde kız çocuklar içinde aile olumlu ya da olumsuz duygularının temelinde büyük oranda yer almaktadır. Çocukların mekân seçimlerinde kız çocukları doğa erkek çocukları ise yapısal mekânlara daha çok yer vermiş olmaları bulunmak istedikleri mekânlar hakkında bilgi vermektedir. 9-12 yaş çocuklarında mutluluk ve mutsuzluk kavramlarının resimlerine yansımasında figür kullanımı, mekân kullanımı, resim yüzeyinde renk kullanımı bakımından büyük oranda benzerlik gösterdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate whether there are significant differences in the reflection of the concepts of happiness and unhappiness in the pictures drawn by the fifth-grade students at secondary school in terms of figure, shape and color characteristics according to gender variability. Method: This study is a descriptive study where it was aimed to investigate whether there are significant differences in the reflection of the concepts of happiness and unhappiness in the pictures drawn by the fifth-grade students at secondary school in terms of figure, shape and colour characteristics according to gender variability. Sample of the study is composed of fifth – grade students at secondary school. Three different statistical analyses were adopted in the data analysis as frequency, percentage distribution and Chi – square. Results: It was found in the study that the results of the analyses showed a significant difference in terms of the figures the students used in their pictures with the content of happiness according to gender variability. However, no significant difference was found in terms of figure and color for the happiness concept and figure, color and shape characteristics for the unhappiness concept. Conclusions: It was concluded based on the findings of the study that the concept of family is the most important feature in children's feelings and thoughts about happiness and unhappiness. The concept of family takes great place in the basis of positive or negative feelings for both boys and girls. The fact that girls prefer nature images to draw and boys use structures in their picture gives information about the places they want to be. It can be stated that the reflection of the concepts of happiness and unhappiness in the paintings of 9-12 year old children shows a great deal of similarity in terms of the use of figures, space and color on the painting surface.