Taşkent İlçesi Afşar Beldesi Ağzı
The Taşkent district Afşar town dialect
  1. Tez No: 730547
  2. Yazar: FURKAN KOCAMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Türkiye Türkçesi Ağızları, Afşar Beldesi, Afşar Beldesi Ağzı, Turkey Turkish, Turkey Turkish Dialects, Afşar Town, Afşar Town Dialect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Çalışmamızda Konya ilinin Taşkent ilçesinin Afşar beldesi ağzı incelenmiştir. Bu çalışmadaki amacımız Afşar beldesinin ses ve şekil bilgisi özelliklerini tespit ederek Türkiye Türkçesi ağızlarındaki yerini belirlemektir. Çalışmamız: Giriş, İnceleme, Metinler ve Sözlük olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Afşarlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Sonrasında Afşar beldesinin tarihi, coğrafyası, iklimi, nüfusu ve kültürel özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, belde ağzından derlenen metinlerin dil bilgisi incelemesi yer almaktadır. Bu bölüm, ses ve şekil bilgisi olarak iki bölümden oluşmaktadır. Ses bilgisi bölümünde Afşar beldesi ağzında belirlenen sesler ve bu seslerin özellikleri incelenmiştir. Şekil bilgisi bölümünde kelime yapımı, kelime türleri ve beldede kullanılan isim ve fiil çekimleri incelenmiştir. Üçüncü bölüm olan metinler bölümünde, otuz üç kişiden derlenen metinler yer almaktadır. Sonuç bölümünde ise ses ve şekil bilgisi bakımından Afşar beldesi ağzının özellikleri belirlenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde, anlamı bilinmeyen ya da ölçünlü Türkiye Türkçesindeki anlamından farklı anlamlarda kullanılan metin içi ve metin dışı kelimelerden oluşan bir sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study, The dialect of Afşar town of Taşkent district of Konya province has been examined. Our purpose in this study is to determine the vocabulary of Afşar town and to define its place in Turkey Turkish dialects. The study consist of four sections: İntroduction, Analysis, Texts and Dictionary. İn the introduction section has been given generally information about Afşars and then there is information about the history, geography, climate, population and cultural characteristics of the Afşar town. In the second section, there is grammatical analysis of the compiled from the dialects of town. This section consist of two parts as phonetic and morphological information of Afşar town dialect. In the phonetic part, sounds determined in the dialect of Afşar town and the characteristics of these sounds has been examined. In the morhology section, word formation, type of words and noun and verb conjugatıons used in the town has been examined. The texts, ın the third section, there are texts compiled from thirty-three people. In the fınal part, in terms of phonetic and morphological, the characteristics of the Afşar town dialect has been determined. In the fınal part of our study, a dictionary consisting of in text and out of text words whose meaning is unknown or which are used in different meanings than in standard Turkey Turkish has been created.