COVID-19 sonrası e-ticaret lojistik operasyonlarındaki değişimler: Ekol lojistik üzerine bir çalışma
Changes in e-commerce logistics operations after COVID-19: A study on ekol logistics
- Tez No: 730633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, E-Ticaret, Lojistik, E-Lojistik, COVID-19, E-Commerce, Logistics, E-Logistics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
2019 yılının aralık ayında Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan COVID-19 virüsü tüm dünyayı derinden etkilemiştir. Salgının hızla yayılması ulusal ve uluslararası alanda ticari faaliyetleri de kısıtlamıştır. Ülkeler vatandaşlarına sokağa çıkma kısıtlamaları uygulamış, belirlenen saatler dışında ticari hizmet alamamışlardır. Buna bağlı olarak bireylerin satın alma davranışları internet tabanlı ticaret sitelerine ve e-ticaret platformlarına doğru eğilim göstermiştir. Bu eğilim sadece müşteri açısından değil pandemi dolayısıyla fiziki mağazalardan hizmet sunamayan farklı sektörden işletmeler tarafından da e-ticarete yönelimi hızlı şekilde arttırmıştır. Bu çalışmada COVID-19 pandemi sürecinde hacimsel artış gösteren ürün ve hizmet satın alma faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan lojistik sürecindeki değişimler, işletmelerin karşılaştığı problemler lojistik işletmesine etkileri, e-ticaret lojistiği hizmeti veren Ekol lojistikte incelenmiştir. Yapılan incelemeler ve mülakatlar sonucunda pandemi'nin ilk zamanlarında işletme, hizmetlerinde sürecin gerektirdiği önlemler ve kısıtlamalar çerçevesinde zorluklar yaşamış fakat e-ticaret ve internet sitelerinden yapılan alışverişlerdeki artışa bağlı olarak COVID-19 döneminde e-ticaret lojistiğinin büyüdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 virus, which emerged in Wuhan, China in December 2019, has deeply affected the world. The rapid spread of the outbreak has also restricted trade activities in the national and international field. Countries have imposed curfews on their citizens and have not received commercial services outside the specified hours. Accordingly, individuals' buying behavior has shown a trend toward online trading sites and e-commerce platforms. This trend has quickly increased the direction of e-commerce by businesses from different sectors that cannot provide services from physical stores, not just for the customer, but for the pandemic. In this study, changes in the logistics process resulting from volumetric growth in the COVID-19 pandemic process, problems faced by businesses, effects on logistics business, Ekol logistics that provide e-commerce logistics. As a result of the reviews and interviews, it was observed that at the beginning of the pandemic, the business experienced difficulties in its services within the scope of the measures and restrictions required by the process, but the growth of e-commerce and e-commerce logistics in the COVID-19 period has grown.