Covıd-19 sonrasında e-ticarete dayalı lojistiğin yükselişi: Turkuvaz Dağıtım ve Pazarlama A.Ş.'de inovasyon yönetimi örneği
The rise of logistics with e-commerce after Covid-19: The case of innovation management at Turkuvaz Delivery and Marketing INC.
  1. Tez No: 752056
  2. Yazar: FARUK YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ OSMAN KUŞAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, E-ticaret, Kotter'in Değişim Modeli, Lojistik, COVID-19, E-commerce, Kotter's Change Model, Logistics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Covid-19 salgını tüm dünyada sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkilemiştir. Salgında alınan önlemler çalışma hayatını, iş yapma şekillerini ve tüketim kalıplarını önemli ölçüde değiştirmiştir. Pandeminin getirdiği önemli değişimlerin başında zorunlu kapanma ve evden çalışma uygulamaları gelmektedir. İhtiyaçların büyük bölümünün fiziki alışveriş kanalları yerine sanal ortamdan sağlandığı gözlemlenmiştir. Böylece, süreçte e-ticaret ve kargo sektörü ciddi bir büyüme kaydetmiştir. Tüm fiziki alışveriş süreçlerini kısa bir sürede çıkmaza sokan pandemi esnasında yaşanan sokağa çıkma kısıtlamaları gazete ve dergi satışlarında da ciddi erimelere neden olmuştur. Türkiye'de gazete ve dergi dağıtım sektöründe ulusal anlamda tek şirket olan Turkuvaz Dağıtım Pazarlama A.Ş. de birçok firma gibi bu süreçten olumsuz etkilenmiştir. Bu gelişmeler sonrası firma, değişen ticaret koşullarına uyum sağlayarak ve dağıtım tecrübesinden yola çıkarak kargo sektöründe inovatif bir dönüşüm sürecine odaklanmıştır. Bu çalışma bu dönüşüm sürecini ele almaktadır. Çalışmada vaka analizi yaklaşımı kullanılmış ve firmanın kaynak ve kabiliyetleri yöneticiler tarafından değerlendirilmiştir. Kotter'in Değişim Modeli'ne göre inovasyonu yerleştirme süreci 8 temel başlıkta incelenmiş; inovasyon yönetimine ilişkin çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic has deeply affected social and economic life all over the world. The measures taken during the epidemic have significantly changed working life, ways of doing business and consumption patterns. The most important changes brought by the pandemic are mandatory curfew and working from home practices. During the course of the pandemic, it has been observed that most of the goods are acquired from the web environment instead of physical shopping channels. As expected, the e-commerce and cargo sector has grown significantly. The curfews experienced during the pandemic, which put all physical shopping processes in a deadlock in a short time, also caused serious meltdowns in newspaper and magazine sales. Turkuvaz Distribution Inc., which is the only national company in the newspaper and magazine distribution sector in Turkey, has been adversely affected by this process like many companies. After these developments, the firm has focused on an innovative transformation process in the cargo sector by adapting to changing trade conditions leveraging its distribution experience. This study deals with this transformation process. In the study, the case study method was used and the existing resources and capabilities of the company were evaluated by its managers. The innovation adoption vi process has been examined according to Kotter's Change Model under 8 main stages and the lessons learnt on the innovation management have been highlighted.