Ergani ve çevresindeki halk inanışları
The folk beliefs in Ergani and its surrounding
- Tez No: 730920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halk İnanışı, Ergani, Doğum, Evlenme, Ölüm, Kutsal Zaman, Kutsal Mekân, Folk Belief, Ergani, Birth, Marriage, Death, Sacred Time, Sacred Space
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsan var olduğu günden beri inanma ve bir şeyleri kutsal kabul etmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle ilkel ya da modern bütün toplumların bir dine inandığı ve bu din çerçevesinde çeşitli inanışlar geliştirdiği görülmektedir. Halkın benimsediği söz konusu inanışlar birikim olarak geçmişten alınıp yeni inanışlar da dâhil edilerek zenginleşmiş bir şekilde geleceğe aktarılmaktadır. Bazı inanışlar da zamanla terkedilebilmektedir. Halk inanışları kültürde, sanatta, gelenek, görenekler vb. unsurlarda karşımıza çıkabilmektedir. Günlük hayatta örnekleri görülen bu inanışlar özellikle hayatın en önemli geçiş dönemleri olarak kabul edilen doğum, evlenme ve ölüm evrelerinde daha yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. Bu çalışmada halk inanışları ile ilgili kavramlar hakkında genel bir bilgi verildi. Konunun daha anlaşılır hale gelebilmesi için Ergani'nin coğrafi ve tarihi yapısı hakkında özet niteliğinde bilgi sunuldu. Ardından insan hayatının en önemli geçiş dönemlerini oluşturan doğum, evlenme ve ölüm evreleri ile ilgili ilçedeki uygulama ve halk inanışları ele alındı. Son olarak da Ergani ve çevresindeki kutsal zaman ve mekânlarla ilgili uygulamalar ve halk inanışlarına yer verildi. Konular ele alınırken yer yer diğer dinlerin mevzuya bakışına da işaret edildi. Neticede kadim bir şehir olan Ergani'nin çeşitli medeniyetlere ve din mensuplarına ev sahipliği yaptığı için halk inanışları açısından zengin bir birikime sahip olduğu, günümüzde ve geçmişte benimsenen dinlerin halk inanışları üzerinde etkilerinin azımsanmayacak derecede büyük olduğu sonucuna ulaşıldı. Çalışma boyunca Dinler Tarihi biliminin araştırma metotlarından biri olan deskriptif metot takip edildi. Bunun yanında, yöredeki halk inanışları araştırılırken gözlem ve kaynak kişilerle görüşme tekniklerine de çokça başvuruldu. Kaynak olarak konu ile ilgili yayımlanmış kitap, dergi, makale vb. dokümanlardan yararlanıldı. Ayrıca internet kaynaklarından da istifade edildi.
Özet (Çeviri)
Since the day of his existence, man has a need to believe and to accept something as sacred. For this reason, it is seen that all primitive or modern societies believe in a religion and develop various beliefs within the framework of this religion. The aforementioned beliefs adopted by the public are taken from the past as accumulation and transferred to the future in an enriched way by including new beliefs. Some beliefs can also be abandoned over time. Folk beliefs, culture, art, customs, traditions, etc. elements can occur. These beliefs, examples of which are seen in daily life, are applied more intensely especially in the birth, marriage and death stages, which are considered the most important transition periods of life. In this study, a general information was given about the concepts related to folk beliefs. In order to make the subject more understandable, brief information about the geographical and historical structure of Ergani was presented. Then, the practices and folk beliefs in the district regarding the stages of birth, marriage and death, which constitute the most important transitional periods of human life, were discussed. Finally, practices and folk beliefs related to the sacred times and places in and around Ergani were given. While the subjects were being discussed, the viewpoint of other religions on the subject was also pointed out from time to time. As a result, it was concluded that Ergani, which is an ancient city, has a rich accumulation in terms of folk beliefs because it is home to various civilizations and members of religion, and the effects of religions adopted today and in the past on folk beliefs are substantial. Throughout the study, the descriptive method, which is one of the research methods of the History of Religions, was followed. In addition, while researching the folk beliefs in the region, the techniques of observation and interviewing the source people were used a lot. As a source, published books, journals, articles, etc. documents were used. Internet resources were also used.