Uluslararası göç ve feminizm
International migration and feminism
- Tez No: 730921
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU DENİZ OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Göçün Kadınlaştırılması, Güvenlik, Kadın Göçmen, Uluslararası Göç, Feminism, Feminization of Migration, İnternational Migration, Security, Women's Migration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Uluslararası göç kavramı, ulus devletlerin kurulmasından bu yana, ülkelerin siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarında etkili bir fenomen olarak varlığını sürdürmektedir. Uluslararası göç, neredeyse 1970'lere kadar, pek çok disiplinde olduğu gibi eril bakış açısının hakim olduğu teoriler ve çalışmalar ile incelenmiştir. 1970'ler sonrası, kürselleşme, neoliberal politikalar, refah devletinde çöküş, artan yoksulluk, savaş, siyasi iktidarsızlık gibi sebeplerle göç eden kadın sayısı artmıştır. Feminist söylemler eşliğinde göçte cinsiyet kavramının anlaşılmasının kritik olduğu, kadın göçmenlerin erkek göçmenlerden farklı olarak tecrübe ettiği göç sürecinin, daha iyi analiz edilebilmesi için toplumsal cinsiyet kavramının faydalı olacağı dile getirilmiştir. Artan göç oranı ile göçün kadınlaşması kavramı da literatüre girmiştir. Uluslararası göçte, toplumsal cinsiyet kavramı eksiktir ve bu eksiklik yapılan çalışmaların bütüncül ve doğru sonuçlara ulaşmasını engeller. Karmaşık bir kavram olan göç, toplumsal cinsiyet perspektifi göz önüne alınarak incelenmelidir. Kadın göçmenlerin göç sürecinde neler yaşadığı, psikolojik ve fiziksel durumları, yaşam şartları, istihdam oranları, güvenlikleri ve yaşadıkları ayrımcılık, maruz kaldıkları şiddet ve tehdidin görünür kılınması ancak toplumsal cinsiyet kavramının anlaşılması ve çalışmalara eklenmesiyle mümkündür.
Özet (Çeviri)
The concept of international migration has existed as an influential phenomenon in the political, social and economic fields of countries since the establishment of nation states. International migration, until the 1970s, has been studied with theories and studies in which the masculine perspective is dominant, as in many disciplines. After the 1970s, the number of women who migrated increased due to reasons such as globalization, neoliberal policies, collapse in the welfare state, increasing poverty, war and political impotence. It was stated that understanding the concept of gender in migration is critical in the context of feminist discourses, and that the concept of gender would be useful for a better analysis of the migration process that female immigrants experience differently from male immigrants. With the increasing migration rate, the concept of feminization of migration has also entered the literature. In international migration, the concept of gender is missing and this deficiency prevents the studies from reaching holistic and correct results. As a complex concept, migration should be examined from a gender perspective. Making visible what women immigrants experience during the migration process, their psychological and physical conditions, living conditions, employment rates, security and discrimination they are exposed to, and the violence and threat they are exposed to is only possible by understanding the concept of gender and adding it to the studies.