Computer analysis of musical sound
- Tez No: 7310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nota tanıma, akor tanıma, müzik çözümlemesi, sayısal müzik işleme. 60% -01. Of iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET BİLGİSAYARDA MÜZİKSEL SES ÇÖZÜMLEMESİ İZMİRLİ, M. ÖZGÜR Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Semih Bilgen Eylül 1989, 101 Sayfa Çok sesli müziğin ses ayrıştırması ve akor tanıması amacı ile çözümlenmesine ilişkin çalışmalar anlatılmaktadır. Kişisel bilgisayar çevresinde geliştirilen dizge, analog-sayısal çevirici ve süzgeç aşamaları ile elde edilen örneklerin Fourier dönüşümü ile incelenmesine dayalıdır. Çalgı niteliklerine ve sesin tınısına bağlı olarak bir müzik notası çok sayıda sıklık bileşeninden oluşmaktadır. Sıklık bileşenlerinin kümelendirilmesi ile notalar tanınmakta, birden fazla notanın tınladığı sonucuna varılırsa da akor tanınmış olmaktadır. Bir notanın bir sıklık bileşeni ile başka bir notanın temel bileşeninin çakışması durumunda, ikinci notanın tanınması güçleşmektedir. Bu sorunun çözümünde kullanılabilecek, sıklık bileşenlerinin zaman değişimlerini incelemeye dayalı buluşsal yöntemler önerilmekte ve sonuçları sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER ANALYSIS OF MUSICAL SOUND İZMİRLİ M. Özgür M.S. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Semih BİLGEN September 1989, 101 Pages The presented work describes the analysis of musical sound for tone or chord recognition of live performed polyphonic music. The system, implemented on a personal computer is based on analog-to-digital conversion of the filtered input and the analysis of the harmonic spectrum obtained with Fourier Transform methods. Several overtones are produced from a single note according to the instruments' timber ic characteristics. Notes are identified by grouping the overtones, and if several notes are detected, a chord is recognised. When there is an excited note coincident with a partial of another note the identification process becomes more complex. Heuristics are proposed and evaluated for the solution of this problem, considering time variations of the frequency domain components. Key words : Tone recognition, chord recognition, music analysis, digital music processing