Intersectionality and horizontal inequality: A study on Ethiopian public school setting
Kesişimsellik ve yatay eşitsizlik: Etiyopya devlet okulu ortamı üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 731018
  2. Yazar: FERHAN HASSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÖHEYDA GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kimlik, Kesişen kimlik, Yatay eşitsizlik ve Eşit muamele, Social identity, Intersectional identity, Horizontal inequality, and Equal treatment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Sosyal kimlik kategorileri, Etiyopya'daki kimlik çeşitliliğine sahip devlet okullarında ayrımcı muamele için göze çarpan bir olgu olmaya devam etmektedir. Bu durum, devlet okullarında çalışan öğretmenlerin yatay eşitsizlik uygulamalarına maruz kalması potansiyelini ve onların, var olan sosyal kimlik kategorilerine bağlı olarak okul ortamını farklı deneyimleyebileceğini düşündürmektedir. Dolayısıyla, bu araştırma Etiyopya'daki kimlik çeşitliliğine sahip devlet okullarında öğretmenler arasında yatay eşitsizliğin öğretmenlerin algılarına göre nasıl kurulduğunu; kurulan bu kimlik eşitsizliğine dayalı düzenin korunması için geliştirilen araçların neler olduğunu; bu araçlarının işleyiş biçimini ve nihai olarak bu durumun öğretmenlere yansımasını araştırmayı amaçlamıştır. Bu araştırmada, Etiyopya'daki devlet okulu bağlamında, farklı kimlik kategorilerinin bir araya gelmesi-kesişmesi ile oluşan yeni kimlik kategorileri ve bu kategorilerin bireylerde yarattığı yatay eşitsizlikler Kesişimsellik Teorisi çerçevesinde incelenmemiştir. Tez,“grup dışı”olarak etiketlenen öğretmenlerin bir devlet okulundaki yatay eşitsizliklerle ilgili yaşadıkları deneyimlerini, onların ayrıcalıklı kimlik kategorisinde olan öğretmenlerle eşit muamele görmesi ve okula dahil edilmesi gerekliliği anlayışıyla araştırmıştır. Hermeneutik fenomenolojik araştırma yaklaşımındaki bu araştırmada maksimum çeşitlilik ve kasti örnekleme tekniği ile seçilen eski devlet okulu öğretmenleri ile bire bir derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış, veriler görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Grup dışı kimlik olarak etiketlenen öğretmenlerin farklı kimliklerine dayalı olarak yaşadıkları eşitsiz muamele deneyimlerine ilişkin bulgular, etnik, ırksal, bölgesel, siyasi ve dini sosyal kimlik kategorilerinin kesişiminin öğretmenlerin ayrıcalıklı statüde konumlandırılmalarını belirlediğini ortaya koydu. Farklı kimliklere sahip öğretmenlerin bulunduğu devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin çalışma hayatındaki yatay eşitsizlik, önce bu durumun var olduğu kabul edilerek, ardından eşitlik politikalarının ve mevzuatın amaçlarına hizmet edecek şekilde uygulanmasını sağlamak için ek önlemler alınarak ortadan kaldırılabilir.
Özet (Çeviri)
Social identity categories have become salient factors for discriminatory treatment within identity diverse public schools in Ethiopia. Public school teachers can experience the school setting differently based on which social identity categories they belong to or come from. This situation in fact could create a condition for horizontal inequality practice in public schools. Traditionally, horizontal inequality situation was investigated at the state level using single-axis social identity category difference. However, horizontal inequality using intersectionality lens is ignored, particularly in Ethiopian public school context. Accordingly, this study aimed to explore horizontal inequality situations within identity diverse public schools, using an intersectionality lens. In this study, out-group identity labeled teachers' lived experiences of horizontal inequalities in public schools are investigated through ideas conceived of equal treatment and inclusion to public school teachers. Hermeneutic phenomenological inquiry was chosen as a qualitative research approach for this study. The study sample was composed of former public school teachers and selected by using maximum variation and criterion sampling techniques; the data were collected using one-on-one in depth interview technique. The analysis of the hermeneutic data were accomplished by the content analysis method. The findings revealed that intersection of ethnic, racial, sons-of-the-soil (regional preference), political, and religious social identity categories determine teachers' opportunity to approach the privileged status/position and power within identity diverse public schools. The finding also revealed that the way horizontal inequality established and the (way) privileging and disenfranchising instruments are operating to maintain inequality in public school. Horizontal inequality in the working life of teachers of identity diverse public schools may be eliminated by first admitting that it exists and then taking additional measures to ensure equality policies and legislations are implemented to serve its intended purposes.