İbn Arabi'de temsili dil
Representative language in İbn Arabi
  1. Tez No: 731087
  2. Yazar: HACI MUSTAFA MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT SANDIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Arabî, Din Dili, Tenzih, Teşbih, Temsil, Ibn Arabi, Religion Lingo, Absolve, Similitude, Representative
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, din dilinde sıkça ele alınan, Tanrı hakkında konuşmanın imkan ve sınırlılıklarını; İbn Arabî'nin tenzih ve teşbih denklemi bağlamında yeni bir anlam alanı açmaktır. Bu amaç doğrultusunda tenzih ve teşbih diline temsilî dil üzerinden yeni bir anlam kazandırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, temsilî dilin daha net anlaşılması açısından, tenzihî dilin imkan ve sınırlılıkları ve tenzihî dille Tanrı hakkında konuşmanın imkanı ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise tespit edilen tenzih dilinin zıttı olan teşbih dilinin imkan ve sınırlılıkları ve teşbihî bir dille Tanrı hakkında konuşmanın imkanı değerlendirilmiştir. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde ise, İbn Arabî'nin tenzih-teşbih dengesine yaklaşımını temsilî dil üzerinden değerlendirerek sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca tenzih ve teşbih dilinin çatısını oluşturan, insanın Tanrı algısına da etki eden ilahi sıfatların önemine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to give a new room to the understanding of the possibility and restrictions of talking about God, that was frequently taken into consideration in religious lingo, in the context of Ibn Arabi's absolve and similitude equation. According to this purpose, a new sense is attempted to be establish over absolve similitude language through a representative language. In the first section of the study, for making the representative language clearer for the sense, it is mentioned the restrictions and the possibility of absolve language's possibility and boundedness and speak about God by absolve language. In the second section, it is assessed the ability to talk about God with the similitude language and the restrictions and potentiality of the similitude language which is the opposite of absolve language. In the third and the final part of the study,it is attempted to reach a conclusion by examining the approach of Ibn Arabi to the poise of absolve and similitude language over the representative language. Besides, it is put forward the importance of poetic adjectives which affects the perception of God and constructs the attic of the language of absolve and similitude.