Intergovernmental authority on development (IGAD) and conflict resolution in Somalia
Somali'de hükümetler arası kalkınma otoritesi (IGAD) ve çatışmaların çözümü
- Tez No: 760786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAFDAĞLI KORU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Çözümü, Barış İnşası, İç Savaş, Somali, IGAD, Conflict, Conflict Resolution, Peace-building, Civil War, Somalia, IGAD
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, Somali'deki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesini (IGAD) ve çatışma çözümünü incelemektedir. Yirmi yıldan fazla bir süredir Somali, işlevsel bir hükümeti olmayan dünyadaki tek ülke olmuştur. Somaliland ve Puntland 1991'den beri nispeten barışçıl olsa da, ülkenin güney kesimi çok sayıda kabile, savaş ağası ve İslamcı örgüt arasındaki çatışmalarla parçalanmıştır. Bölgesel ve uluslararası kuruluşlar, Afrika'nın en istikrarsız bölgelerinden birinde meydana gelen Somali'de devam eden şiddet konusunda endişelerini dile getirmişlerdir. IGAD, Somali'nin uzun süredir devam eden iç savaşını sona erdirmek için aktif olarak çalışmaktadır. Uluslararası dünya bu krizi esas olarak görmezden gelirken, IGAD üyesi ülkeler kaynaklarını, zamanlarını ve enerjilerini bu krizi çözmek için harcamaktalar. Ancak, Somali'de barış girişiminin önünde sayısız temel engeller bulunmaktadır. Savaş nedeniyle, güç dağıtımı, kaynak dağıtımı, arazi mülkiyeti ve mülkiyet daha zor hale gelmiştir. Klan rekabetlerinin de şiddetlenmesi siyasi elitlerin gündemlerini bir bütün olarak ülkenin zararına olacak şekilde ilerletmesine yol açtı. Politikacılar ve mevcut istikrarsızlık durumundan kazanç sağlayan diğerleri arttı ve bu da birçok çabanın başarısız olmasına yol açmıştır. Yabancı tarafların Somali'deki savaşı etkilediğine dair hiçbir kanıt yoktur. Devletler ve devlet dışı kuruluşlar, birçok noktada çeşitli savaşan taraflara silah ve mali destek sağlamıştır. Somali'deki kriz, terör ve güvenlik kaygıları da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle komşu ülkeleri, Arap ülkelerini ve Batılı ülkeleri çekmiştir. IGAD üyesi ülkeler arasında ulusal çıkarları birleştirmek, hepsinin özünde kendi çıkarları olduğu için zorlayıcı olmaktadır. Devletlerarası ve devlet içi savaşlar, yoksulluk ve insani krizler, IGAD üyesi ülkeleri zayıflatarak örgütün yeteneğinin ve odağının azalmasına neden olmuştur. Bir bütün olarak, IGAD'ın sorunlarda payı vardır. Somali'deki kadar karmaşık bir savaşta örgütsel özerklik ve kapasitesi yoktur. Ayrıca, barış çabalarını etkin ve sağlam bir şekilde ilerletmek için mali kaynaklardan yoksundur. Bu zorluklara rağmen, IGAD'ın Somali'deki duruma ilişkin farkındalığı artırma çabaları çok önemlidir. Afrika Birliği, Somali'ye dahil olmasına rağmen, bölgesel bir yapı olarak öncelikle önemsiz olmuştur. Afrika Birliği'nden (AU) bir barış gücü Somali'ye gönderildi, ancak örgüt kendini kurmak için mücadele ediyor. Şu anda, hükümetin askeri ve isyancı grupları çatışma halindendir ve Misyon tam ortasına itilmiştir. Bununla birlikte, Somali'nin zayıf Geçici Federal Hükümeti'nin (TFG), ulustaki varlığı nedeniyle iktidarda kalmaya devam edeceği garanti edilmektedir. Bölgesel ve uluslararası kurumlar sayesinde, birçok farklı taraf Somali çatışmasını ele alabilmiştir. Somali'deki çeşitli kuruluşlar, fon yaratma ve çeşitli girişimlere yardımcı olma konusunda öncülük etmiştir. Bu IGAD çabaları, Somali'nin iç savaştan kaçınmasına yardımcı olacaktır. Bu örgütler ve üye ülkeleri birlikte çalışarak Somali'de barışı yeniden sağlayabilir, ülkeyi teröristlerden ve korsanlardan, mültecilerden ve ülke içinde yerinden edilmiş insanlardan (IDP'ler) ve hafif silahlardan kurtarabilir. Buna rağmen, IGAD tüm çabalarını siyasi olduğu kadar klan veya aşiret sorunlarına da çözüm bulmaya odakladı. Buna karşın, IGAD hedeflerine ulaşamadı. Dolayısıyla, çalışma bu araştırma sorularına odaklanmıştır, bu çalışmanın ana sorusu şu olmuştur: IGAD'ın Somali'deki çatışmalara bir çözüm bulması mümkün m? Bunun yanında çalışma şu sorulara da cevap bulmayı amaçlamaktadır: Somali'deki çatışmanın kökleri nelerdir? Somali'nin çatışma çözümünde IGAD'ın beklentileri nelerdir? Somali'nin çatışma çözümüne yönelik müdahaleler nelerdir? IGAD'ın Somali'nin ihtilaf çözümünü korumada karşılaştığı zorluklar nelerdir? Bu tez, finansal çaba eksikliği ve çözüme yönelik uzmanlık eksikliği nedeniyle IGAD'ın Somali'ye uzun süreli istikrar ve barış getirmediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the Intergovernmental Authority on Development (IGAD) and conflict resolution in Somalia. For more than two decades, Somalia has been the only country in the world without a functional government. While Somaliland and Puntland have been relatively peaceful since 1991, the southern section of the country has been torn apart by conflict between numerous tribes, warlords, and Islamist organizations. Regional and international organizations have expressed alarm over the continued violence in Somalia, which occurs in one of Africa's most unstable areas. IGAD has been actively attempting to end Somalia's long-running civil war. While the international world has ignored this crisis chiefly, IGAD member nations have invested their resources, time, and energy in resolving it. However, the main hurdles to numerous peace endeavors are found in Somalia itself. Due to the war, power distribution, resource distribution, land ownership, and property have become more difficult. Clan rivalries have also been exacerbated, allowing political elites to further their agenda to the detriment of the country as a whole. Politicians and others who stand to gain from the current state of instability have multiplied, leading to the failure of several efforts. There is no evidence that foreign parties impacted Somalia's war. States and non-state entities have provided weaponry and financial support to various fighting parties at multiple points. The crisis in Somalia has pulled in neighboring countries, Arab countries, and Western countries for various reasons, including terrorism and security concerns. Converging national interests among IGAD member nations was challenging since they all have their interests at heart. Inter-state and intra-state wars, poverty, and humanitarian crises weaken IGAD member nations, reducing the organization's ability and focus. As a whole, IGAD has its share of issues. Organizational autonomy and capability are lacking in a war as complicated as that in Somalia. In addition, it lacks the financial resources to effectively and firmly forward its peace efforts. Despite these difficulties, IGAD's efforts to raise awareness of the Somali situation have been essential. Even though the African Union has been involved in Somalia, it has been primarily insignificant as a regional body. A peacekeeping force from the African Union (AU) has been dispatched to Somalia, but the organization is struggling to establish itself. Currently, the government's military and insurgent groups are engaged in combat, and the Mission has been thrust into the middle. However, Somalia's tenuous Transitional Federal Government (TFG) is assured to continue to stay in power because of its presence in the nation. Because of regional and international institutions, many diverse parties have been able to address the Somali conflict. Several organizations in Somalia have taken the lead in generating funds and assisting with various initiatives. Those IGAD efforts would have assisted Somalia to avoid the civil war. By working together, these organizations and their member nations may be able to restore peace to Somalia and rid the country of terrorists and pirates, refugees and internally displaced people (IDPs), and small arms. Despite this, IGAD has focused all of its efforts on finding a solution to political as well as clan or tribal issues. Despite this, the IGAD did not achieve its goals. So, the study focused on these research questions, the main question of this study: Is it possible for IGAD to find a solution to the conflicts in Somalia? Besides, this study aims to find answer those question: What are the roots of the conflict in Somalia? What are the prospects of IGAD in Somalia's conflict resolution? What are the interventions regarding Somalia's conflict resolution? What are the difficulties that the IGAD is encountering in preserving Somalia's conflict resolution? This thesis has found that the IGAD has failed to bring long time stability and peace to Somalia because of a lack of financial efforts and lack of expertise in dispiriting resolution.