Lomber disk hernisi operasyonundan sonra hastalarda görülen kas iskelet sistemi problemleri
- Tez No: 731112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY TEKDEMİR TİFTİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, spinal cerrahi, ultrasonografi, femoral kartilaj, elektronöromiyografi, Lumbar disc herniation, spine surgery, ultrasonography, femoral cartilage, electroneuromyography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, lomber disk hernisi (LDH) operasyonu sonrası şikayetleri devam eden hastalarda görülen kas iskelet sistemi sorunlarını detaylı olarak incelemektir. Böylece operasyon sonrası lomber bölge ve alt ekstremitede gelişen kas iskelet sistemi sorunlarına yönelik uygun fizik tedavi ve rehabilitasyon programı yapılarak, hastaneye tekrarlayan başvuru sayısını azaltmak ve hastaların sosyal yönden daha aktif bir yaşam sağlamasını amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Fiziksel tıp ve rehabilitasyon polikliniğine başvuran, 18- 60 yaş arası lomber disk herniasyonu sebebiyle operasyon geçiren 80 hasta ve kontrol grubu olarak 3 aydan uzun süreli tek taraflı radikülopati semptom, bulgu ve MRG ile gösterilmiş lomber seviyeli disk hernisi olan 40 katılımcı dahil edildi. Tüm katılımcıların demografik bilgileri kayıt edildi. Hastaların anamnezi alındı, hastalar fizik muayene (yapısal bozukluk, yürüme paterni, eklem hareket açıklığı, sakroiliak kompresyon testi, Schober, modifiye Schober, parmak-zemin mesafesi, femoral sinir germe, düz bacak kaldırma, çift bacak kaldırma, romberg, valleks nokta hassasiyeti, piriformis testleri, FADIR, FABER), nörolojik muayene (kas kuvveti, kas atrofisi, duyu muayenesi, derin tendon refleksleri (DTR)), Vizuel Analog Skala(VAS), Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi, Kısa form 36 (SF-36), Tek Ayak Üzerinde Durma Testi, Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs(LANSS), 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile değerlendirildi. Bilateral femoral kıkırdak kalınlığı ultrasonografik (USG) ölçümleri yapıldı. LDH operasyonu geçiren grupta alt ekstremitede bilateral posterior tibial ve common peroneal sinir motor ileti ve bilateral sural sinir duyu ileti çalışması yapıldı Bulgular: Çalışmamızda LDH operasyonu geçiren hasta grubunda radikulopatili tarafta femoral kıkırdak kalınlığı lateral kondil ölçümü sağlam taraftakilere göre anlamlı derecede daha kalın saptadık. LDH operasyonu geçiren grupta sağlam tarafta peroneal sinir motor amplitüd ölçümü radikulopatili tarafa göre anlamlı derecede daha yüksek tespit ettik. LDH operasyonu geçiren grubun radikülopatili taraf VAS ortalaması 4,78±2,46 idi, kontrol grubunun radikülopatili taraf VAS ortalalaması 7,98±0,70 idi. LDH operasyonu geçiren grubun LANNS skalası ortalamasını 4,78±2,46, kontrol grubunda LANNS ağrı skalası ortalamasını 11 7,98±0,70 saptadık. Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi LDH operasyonu geçiren grupta ortalama değeri 30,78±19,96 olup, kontrol grubunda 55,15±11,77 tespit ettik. LDH operasyonu geçiren grubun radikülopatili taraf üzerinde tek ayak durma süresi değerlendirildiğinde, hastaların radikülopati tarafında %28,8'i 10 sn olduğu, sağlam tarafta ise hastaların %3.8'i 10 sn olduğu tespit edildi. Kontrol grubunda, katılımcıların radikülopati tarafında %27,5'i 10 sn olduğu, sağlam tarafta ise hastaların, %40'ı 5-10 sn, %60'ı >10 sn olduğunu saptadık. 6 DKYT ortalamasını LDH operasyonu geçiren hasta grubunda 483,18±68,41 (m), kontrol grubunda ise 424,68±41,72 (m) tespit ettik. Semptom süresi ile radikulopatili tarafta tibial sinir motor hız ve sural sinir duyusal hız ölçümleri arasında negatif korelasyon tespit ettik. Tek ayak üzerinde durma testi sonucu 10 sn üzerinde olanların femoral kıkırdak kalınlığı medial kondil ve peroneal sinir motor amplitüd ölçümlerinin, tek ayak üzerinde durma testi 5 snden küçük olanlara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğunu saptadık. Schober, modifiye Schober ölçümleri ile femoral kıkırdak kalınlığı ölçümleri arasında pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı korelasyon saptadık. VAS ile radikulopatili tarafta femoral kıkırdak kalınlığı lateral-medial, tibial sinir motor hız, peroneal sinir motor amplitüd, sural sinir duyusal amplitüd arasında, sağlam tarafta ise sural sinir duyusal amplitüd ölçümleri arasında negatif yönde korelasyon saptadık. Radikülopatili tarafta, LANNS ile tibial sinir motor hız, peroneal sinir motor amplitüd, sural sinir duyusal amplitüd arasında, sağlam tarafta ise LANNS ile sural sinir duyusal amplitüd ölçümleri arasında negatif yönde korelasyon saptadık. Oswestry Bel Ağrısı Engelilik Anketi ile radikulopatili tarafta femoral kıkırdak lateral-medial kondil, tibial sinir motor hız, peroneal sinir motor amplitüd, sural sinir duyusal amplitüd ölçümleri arasında, sağlam tarafta ise femoral kıkırdak lateral kondil ölçümleri arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı derecede ilişki saptadık. Sonuç: LDH operasyonu geçiren hastalar değerlendirilirken sadece ağrıya odaklanmamak gerektiğini, hastanın bir bütün olarak değerlendirilip, hastanın fonksiyonelliğinin ön plana alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Alt ekstremitede eklemlerinde dejeneratif değişikliklerin, denge problemlerinin, lomber bölgedeki hareket kısıtlılıklarının, denervasyon ve immobilizsayona bağlı gelişen kas 12 atrofilerinin önlenmesi için hastaların rehabilitasyon programına bel hareket açıklığı, postür, güçlendirme, denge-koordinasyon egzersizleri ve yürüme eğitimi eklenmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The scope of our study is to examine in detail musculoskeletal system problems seen in patients whose complaints continue after lumbar disc herniation surgery. We aim to reduce the number of recurrent visits to the hospital and to provide a more socially active life for the patients by making an appropriate physical therapy and rehabilitation program for the problems of musculoskeletal system that develop in the lumbar region and lower extremities after the operation. Material and Methods: 80 patients aged 18-60 years who applied to the physical medicine and rehabilitation outpatient clinic and underwent surgery for lumbar disc herniation, and 40 participants with unilateral radiculopathy symptoms, signs and MRI-proven lumbar disc herniation for more than 3 months were included as the control group. Demographic information of all participants was recorded. Physical examinations (structural disorder, gait pattern, joint range of motion, sacroiliac compression test, Schober, modified Schober, Finger-ground distance, femoral nerve stretch, straight leg raising test, double leg lift, romberg, vallex point tenderness, piriformis tests, FADIR, FABER), neurological examination (muscle strength, muscle atrophy, sensory examination, deep tendon reflexes), Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS), Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire, Single Leg Stance Test, Visual Analog Scale (VAS), 6-Minute Walking Test (6MWT), Short form 36 (SF- 36) were perfomed. Ultrasonographic measurements of bilateral femoral cartilage thickness were carried out. In the group undergoing LDH operation, bilateral posterior tibial and common peroneal nerve motor conduction and bilateral sural nerve sensory conduction studies were performed in lower extremities. Results: In our study, we found that the lateral condyle measurement of the femoral cartilage thickness on the radiculopathy side was significantly thicker in the patient group who had undergone LDH operation compared to those on the healthy side. We found that the motor amplitude measurement of the peroneal nerve in the healthy side was significantly higher in the group undergoing LDH operation compared to the side with radiculopathy. The mean VAS of the group undergoing 14 LDH operation was 4.78±2.46, the mean VAS of the control group was 7.98±0.70. We found the mean LANNS scale of the group undergoing LDH operation to be 4.78±2.46, and the mean of LANNS pain scale to 7.98±0.70 in the control group. The mean value of the Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire was 30.78±19.96 in the group undergoing LDH operation, and 55.15±11.77 in the control group. When the duration of Single Leg Stance Test on the radiculopathy side of the group who underwent LDH operation was evaluated, it was found that 28.8% of the patients had 10 seconds on the radiculopathy side. On the healthy side, it was determined that 3.8% of the patients had 10 seconds. In the control group, we found that 27.5% of the participants had 10 seconds. On the healthy side, we found that 40% of the participants had 5-10 seconds, and 60% were >10 seconds. The mean of 6MWT was 483.18±68.41 (m) in the patient group who had undergone LDH operation, and 424.68±41.72 (m) in the control group. We found a negative correlation between symptom duration and tibial nerve motor velocity and sural nerve sensory velocity measurements on the side with radiculopathy. We found that the femoral cartilage thickness, medial condyle and peroneal nerve motor amplitude measurements of the ones whose results in the Single Leg Stance Test were longer than 10 seconds were significantly higher than those whose Single Leg Stance Test was less than 5 seconds. We found a statistically significant positive correlation between Schober & modified Schober measurements and femoral cartilage thickness measurements. We found a negative correlation between VAS and femoral cartilage thickness lateral-medial, tibial nerve motor velocity, peroneal nerve motor amplitude, sural nerve sensory amplitude on the radiculopathy side, and sural nerve sensory amplitude measurements on the healthy side. We found a negative correlation between LANNS and tibial nerve motor velocity, peroneal nerve motor amplitude and sural nerve sensory amplitude in the radiculopathy side, and between LANNS and sural nerve sensory amplitude measurements on the healthy side. We found a statistically significant negative correlation between Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire and measurements of femoral cartilage lateral- 15 medial condyle, tibial nerve motor velocity, peroneal nerve motor amplitude, sural nerve sensory amplitude on the radiculopathic side, and between femoral cartilage lateral condyle measurements on the healthy side. Conclusion: We think that when evaluating patients who have undergone LDH operation, we should not focus only on pain, but evaluate it as a whole and give priority to the functionality of the patient. We recommend adding waist range of motion, posture, strengthening, balance-coordination exercises and gait training to the rehabilitation program of patients in order to prevent degenerative changes in the lower extremity joints, balance problems, and movement restrictions in the lumbar region.