Meme kanser olgularında serum mirna düzeyleri ve histolojik prognostik faktörler arasındaki ilişkinin gösterilmesi
The relationship between serum mirna levels and histological prognostic factors in breast cancer
  1. Tez No: 731167
  2. Yazar: FATİH TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKIN ÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, mikroRNA, prognoz, Breast cancer, microRNA, prognosis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Giriş: Son yıllarda mikroRNA'ların (miRNA) farklı vücut sıvılarındaki düzeyleri ile kanserin patolojik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Ancak miRNA'ların cerrahi yönetimi etkileyebilecek veya tümör prognozunu yansıtabilecek parametreler ile ilişkisi konusunda oldukça sınırlı veri vardır. Bu çalışmada, meme karsinomu olgularında serum miRNA düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu düzeylerin prognozla ve tümörün histolojik tipi, histolojik derecesi, tümör boyutu, invazyon derecesi, metastatik özellikleri ve hormon reseptör durumu gibi diğer prognozla ilişkili faktörlerle ilişkisinin ortaya konması planlandı. Ayrıca düzeyi araştırılacak miRNA'ların birbirleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi de amaçlandı. Gereç-Yöntem: Çalışmamızda, Temmuz 2020 – Aralık 2020 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalına başvurmuş olup histopatolojik olarak meme karsinomu tanısı kesinlik kazanmış 35 adet olgu grubu ve 35 adet malignite öyküsü ve ek hastalığı olmayan sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu incelendi. Hastalara ait serum örnekleri çalışmamızda kullanıldı. Hasta evrelerine, aile öykülerine, prognozlarına, histolojik tanılarına ait bilgilere hastalarla yüz yüze görüşülerek ve arşivlenen patoloji raporları incelenerek ulaşıldı. Serum değerlendirme için meme kanseri teşhisi almış preop dönemdeki hastalardan alınan örnekler ele alacağımız parametrelere göre incelendi. Her olguya ait serumlarda miR-206, miR-17-5p, miR-125a, miR-125b, miR-200a, Let-7a, miR-34a, miR-31, miR-21, miR-155, miR-10b, miR-373, miR-520c, miR-210, miR-145, miR-139-5p, miR-195, miR-99a, miR-497, miR-205 ekspresyon düzeyleri belirlendi ve elde edilen verilerin birbirleriyle ve meme kanserli hastalarda tanısal açıdan değerlendirme, tümör lokalizasyonu, tümör boyutu, histolojik tip, e-kadherin, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü, Ki-67 indeksi, C-erb B2, lenf nodu sayısı, metastatik lenf nodu sayısı parametreleriyle ilişkisi incelendi. Bulgular: Serum miR-125b, Let-7a ekspresyon düzeyleri meme kanseri hastalarında anlamlı şekilde yüksek iken; miR-17-5p, miR-125a, miR-200a, miR-34a, miR-21, miR-99a, miR-497 ekspresyon düzeyleri anlamlı şekilde düşüktü. Let-7a ekspresyon düzeyinin meme kanseri histolojik tip ve C-Erb B2 parametreleri ile; miR-17-5p, miR-125b, Let-7a, miR-34a, miR-21, miR-99a ekspresyon düzeylerinin E-Kaderin parametresiyle; miR-34a, miR-99a, miR-497 ekspresyon düzeylerinin CA15.3 parametresiyle; miR-125b, miR-200a, miR-34a ekspresyon düzeylerinin metastatik lenf nodu sayısı parametresiyle; miR-125a ekspresyon düzeyinin tümör odağı sayısı parametresiyle; miR-200a ekspresyon düzeyinin neoadjuvan tedavi parametresiyle anlamlı ilişki içinde olduğu gösterildi. Sonuç: Çalışmamızda serum mir17-5p, mir-125a, mir-125b, mir-200a, Let-7a, mir-34a, mir-21, mir-99a ve mir-497 ekspresyon düzeylerinin meme kanserlerinde biyokimyasal ve patolojik parametreler olarak prognostik değere sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In recent years, it has been proven that there is a significant relationship between the levels of microRNAs (miRNA) in different body fluids and the pathological features of cancer. However, there are very limited data on the relationship of miRNAs with parameters that may affect surgical management or reflect tumor prognosis. In this study, it was planned to evaluate serum miRNA levels in breast carcinoma cases and to reveal the relationship of these levels with prognosis and other prognosis-related factors such as the histological type of the tumor, histological grade, tumor size, degree of invasion, metastatic features and hormone receptor status. In addition, it was aimed to evaluate the relationship between miRNAs whose levels will be investigated. Material - Method: In our study, 35 case groups and 35 healthy individuals without a history of malignancy and additional disease who applied to the Department of General Surgery of Selcuk University Faculty of Medicine between July 2020 and December 2020 and whose histopathologically diagnosed breast carcinoma were examined. Serum samples of the patients were used in our study. Information regarding the patient stages, family histories, prognoses, and histological diagnoses were obtained by interviewing the patients face to face and examining the archived pathology reports. For serum evaluation, samples taken from preoperative patients diagnosed with breast cancer were analyzed according to the parameters we will discuss. The expression levels of miR-21, miR-210, miR-145, miR-139-5p, miR-195, miR-99a, miR-497, miR-205 were determined in sera of each case, and the obtained data were compared with each other and in patients with breast cancer. The relationship between the evaluation, tumor location, tumor size, histological type, e-cadherin, estrogen receptor, progesterone receptor, Ki-67 index, C-erb B2, lymph node number, and metastatic lymph node number parameters were examined. Results: While serum miR-125b, Let-7a expression levels were significantly higher in breast cancer patients; The expression levels of miR-17-5p, miR-125a, miR-200a, miR-34a, miR-21, miR-99a, miR-497 were significantly lower. Let-7a expression level with breast cancer histological type and C-Erb B2 parameters; expression levels of miR-17-5p, miR-125b, Let-7a, miR-34a, miR-21, miR-99a by E-cadherin parameter; expression levels of miR-34a, miR-99a, miR-497 with parameter CA15.3; expression levels of miR-125b, miR-200a, miR-34a by the metastatic lymph node count parameter; miR-125a expression level by the number of tumor foci parameter; the expression level of miR-200a by neoadjuvant therapy parameter were shown to be significantly correlated with each other. Conclusion: In our study, it was observed that serum mir17-5p, mir-125a, mir-125b, mir-200a, Let-7a, mir-34a, mir-21, mir-99a and mir-497 expression levels have prognostic value as biochemical and pathological parameters in breast cancers.