Metastatik kolorektal kanser hastalarında ilerlemiş akciğer kanseri inflamasyon indeksi'nin prognostik rolü
The prognostic role of advanced lung cancer inflammation index in patients with metastatic colorectal cancer
  1. Tez No: 731195
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ ATASEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DERYA DEMİRAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Kolorektal kanserler, Prognoz, Inflammation, Colorectal cancers, Prognosis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Sistemik inflamatuvar indeksler ile kanser prognozu arasındaki ilişki ile ilgili bilgiler gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada metastatik kolorektal kanser (KRK) ile ilerlemiş akciğer kanseri inflamasyon indeksi (İAKİ) arasındaki prognostik ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 60 metastatik KRK hastası çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait demografik veriler, antropometrik ölçümler, tam kan sayımı parametreleri, serum albümin düzeyi retrospektif olarak kayıt altına alındı. Nörtrofil / lenfosit oranı ve İAKİ değeri [Vücut kitle indeksi x serum albümin / (nötrofil / lenfosit)] hesaplandı. Ortanca genel sağ kalıma göre ROC analizinden elde edilen en yüksek özgüllük ve duyarlılık neticesinde elde edilen İAKİ kesme değerine göre oluşturulmuş 2 grup (düşük İAKİ ve yüksek İAKİ) Kaplan Meier analizi ile genel sağ kalım açısından değerlendirildi. İAKİ değerinin mortalite üzerine etkisini incelemek amacı ile çok değişkenli Cox regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: ROC analizi neticesinde İAKİ için kesme değeri % 73 duyarlılık ve % 70 özgüllük ile 39,99 olarak tespit edildi. Ortanca genel sağ kalım süresi yüksek İAKİ grubunda (İAKİ > 39,99) anlamlı düzeyde daha yüksek idi [sırası ile 31 (4,9 - 69) ay ve 17,5 (4,8 - 69) ay, p = 0.007]. Çok değişkenli Cox regresyonel risk analizinde, İAKİ düzeyindeki artışın mortalite üzerinde anlamlı bir azaltma yarattığı saptandı (Hazard Oranı: 0.98, % 95 Güven Aralığı: 0.97 – 0.99, p = 0.038). Sonuç: Metastatik KRK'da İAKİ genel sağ kalım ve prognozu belirlemede anlamlı bir indekstir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Information on the relationship between systemic inflammatory indices and cancer prognosis is increasing day by day. In this study, we aimed to examine the prognostic relationship between metastatic colorectal cancer (CRC) and advanced lung cancer inflammation index (ALI). Materials and Methods: Sixty metastatic CRC patients admitted to Samsun Training and Research Hospital were included in the study. Demographic data, anthropometric measurements, complete blood count parameters, and serum albumin levels of the patients were recorded retrospectively. The neurotrophil / lymphocyte ratio and the ALI value [Body mass index x serum albumin / (neutrophil / lymphocyte)] were calculated. As a result of the highest specificity and sensitivity obtained from the ROC analysis according to the median overall survival, 2 groups were formed according to the ALI cut-off value (low ALI and high ALI). These two groups were evaluated in terms of overall survival with Kaplan Meier analysis. Multivariate Cox regression analysis was used to examine the effect of ALI value on mortality. Results: As a result of the ROC analysis, the cut-off value for ALI was 39.99 with 73 % sensitivity and 70 % specificity. The median overall survival was significantly higher in the high ALI group (ALI > 39,99) [31 (4,9 - 69) months and 17,5 (4,8 - 69) months, respectively, p = 0.007]. In the multivariate Cox regression analysis, it was determined that the increase in the level of ALI caused a significant decrease in mortality (Hazard Ratio: 0.98, 95 % Confidence Interval: 0.97 - 0.99, p = 0.038). Conclusion: ALI is a significant index in determining overall survival and prognosis in metastatic CRC.