Singulat sulkus morfolojisinin ve parasingulat sulkus varyasyonlarının anatomik ve radyolojik yöntemlerle incelenmesi
  1. Tez No: 731196
  2. Yazar: ÖZGE SELAHİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetri, morfoloji, parasingulat korteks, parasingulat sulkus, singulat sulkus, Asymmetry, cingulate sulcus, morphology, paracingulate cortex, paracingulate sulcus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Serebrumdaki sulkuslar ve giruslar morfoloji bakımından bireylerde farklılık gösterir. Singulat sulkus, komşu lezyonların cerrahi yaklaşımına karar vermede önemlidir. Anterior singulat korteks morfolojisinin anatomik varyasyonlarını belirlemek, bu komşu lezyonlara güvenli giriş için yardımcı olacaktır. Yöntem: 149 sağlıklı gönüllünün manyetik rezonans tetkikleri parasingulat sulkusun anatomik varyasyonları retrospektif olarak araştırılmış, kadavra beyin hemisferlerinde singulat ve parasingulat sulkusun anatomisi incelenmiştir. Bulgular: Katılımcılarda her iki hemisferde de singulat sulkus saptandı (n = 149, % 100). Üç tip parasingulat sulkus paterni tanımlandı:“belirgin”,“mevcut”ve“yok”. Hemisferik karşılaştırmalar, parasingulat sulkusun sol hemisferde yaygın olarak“belirgin”olduğunu (n = 48, % 32,21) ve sağ hemisferde daha yaygın olarak“yok”olduğunu göstermiştir (n = 73, % 48,99). On (% 6,71) katılımcının hem sağ hem de sol hemisferlerinde parasingulat sulkusu belirgin olarak vardı. Bunların 7'si (% 4,70) erkek, 3'ü (% 2,01) kadındı. Her iki hemisferde parasingulat sulkusu olan ancak belirgin olmayan 19 (% 12,75) kişiden 9 (% 6,04)'u erkek, 10 (%6,71)'u kadındı. Her iki hemisferde parasingulat sulkusu olmayan 35 (% 23,49) kişi vardı. Bunlardan 11 (% 7,38)'i erkek, 24 (% 16,11)'ü kadındı. Sağ parasingulat sulkusu olmayan 73 (% 48,99) katılımcı, sol parasingulat sulkusu olmayan 57 (% 38,26) katılımcı vardı (p= 0,019). Kadavra hemisferlerindeki incelemelerde ise parasingulat sulkus varlığı belirgin ya da değil, % 25 oranında, intralimbik sulkus varlığı da % 15 oranında saptanmıştır. Sonuç: Sağlıklı erkek beyninde kadınlara kıyasla parasingulat sulkusun daha çok belirgin tiptedir. Kadınlarda ise parasingulat sulkusu bulunmayan daha fazladır. Bu çalışmamızın sonucunda parasingulat sulkus anatomisinde hem hemisferik hem de cinsiyet farklılıkları olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
Background: The sulci and gyri found across cerebrum differ in morphology interindividually. Cingulate sulcus is an important landmark for deciding the surgical approach for neighboring pathological lesions. Identifying the anatomical variations of paracingulate sulcus morphology would help to determine the safe-entry route through neighboring lesions. Methods: In this study, magnetic resonance imaging data acquired from 149 healthy volunteers were investigated retrospectively for anatomical variations of paracingulate sulcus. Also in human cadaveric brain hemispheres were also investigated. Results: All participants had cingulate sulci in both hemispheres (n = 149, 100%).Three types of paracingulate sulcus pattern was identified: 'prominent', 'present', and 'absent'. Hemispheric comparisons indicated that paracingulate sulcus is commonly 'prominent' in the left hemisphere (n = 48, 32.21 %), and more commonly 'absent' in the right hemisphere (n = 73, 48.99 %). Ten (6,71 %) participant had a prominent paracingulate sulcus in both the right and left hemispheres. Seven (4.70 %) of them were male and 3 (2.01 %) of them were female. Paracingulate sulci were present in both hemispheres in 19 people (12.75 %), 9 (6.04 %) were male and 10 (6.71 %) were female. There were 35 (23.49 %) individuals without paracingulate sulci in both hemispheres. 11 (7.38 %) were male and 24 (16.11 %) were female. There were 73 (48.99 %) participants without right paracingulate sulcus and 57 (38.26 %) participants without left paracingulate sulcus (p= 0.019).In the examinations of the cadaver hemispheres, the paracingulate sulcus was present and prominent in 25 %, and the intralimbic sulcus was present 15 %. Conclusion: It has been observed that the paracingulate sulcus is more prominent in the normal male brain compared to females. In females, there were more participants without paracingulate sulcus. As a result of this study, we showed that there are both hemispheric and gender differences in the anatomy of the paracingulate sulcus.