Bovine herpesvirüs-1'in farklı kanser hücre hatlarında apoptotik ve otofajik etkilerinin araştırılması
Investigation of the apoptotic and autophagic effects of bovine herpesvirus-1 in different cancer cell lines
  1. Tez No: 731256
  2. Yazar: MELİSA BEYHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK MUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerji ve immünoloji, Apoptozis, Herpesvirüs 1-sığır, Herpesvirüsler, Hücre dizisi, Neoplazmlar, Onkogenik virüsler, Otofaji, Virüsler, Allergy and immunology, Apoptosis, Herpesvirus -bovine, Herpesviridae, Cell line, Neoplasms, Oncogenic viruses, Autophagy, Viruses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Bilim Dalı
Özet
Kanser tedavisinde viroterapi olarak adlandırılan, onkolitik virüslerin kanser hücrelerin yıkımı için kullanımı kanser tedavisinde alternatif bir yol olarak önerilmektedir. Onkolitik virüs, seçici olarak kanser hücrelerinde lizise, apoptozise neden olmakta ve immun sistem hücrelerini uyararak immünoterapiye katkı de sunmaktadır. Çok sayıda virüs bu amaçla aday gösterilirken avantaj ve dezavantajları tüm detaylarıyla yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Yapılan araştırmalarda farklı türlerde patojen olan hastalık etkeni vahşi virüs adaylarının seçilmesi, genetik yapıları üzerinde değişiklikler yapılarak rekombinant formlarının oluşturulması ve kullanımı süreçleri sonrasında bazı virüsleri onkolitik etkisinin önemli olduğunu göstermiştir. Projede önerilen BHV-1 patojen olarak hastalık meydana getirdiği konağı sığırdır. İnsanlarda herhangi bir hastalık etkeni olarak tanımlanmamıştır. Son yıllarda BHV-1 üzerine yapılan bazı araştırmalarda onkolitik potansiyelinin olabileceği önerilmektedir. Bu çalışmada, sığırlarda patojen olan Bovine herpesvirus-1 (BHV-1) 'in farklı kanser hücre hatlarında neden olabileceği ölüm yolaklarından apoptotik ve otofajik onkolitik etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, meme kanseri hücre hattı (MDA-MB-231), akciğer hücre hattı (A549), prostat kanseri hücre hatları (DU145 ve PC3) ve servix kanseri hücre hattı (Hela)'nda yapılacak apoptotik ve otofajik yolaklar araştırıldı. Hücre hatları farklı titrelerideki birüs enfeksiyonuna ve zamana bağlı değişiklikler değerlendirildi. Virüsü enfeksiyonuna bağlı miktar ve zamana bağlı hücre kayıplarının arttığı, apoptotik hücre sayısının artığı tespit edildi. Enfekte hücrelerde bazı markırların (BCL-2, ATG7, p62, kaspaz-8 ve kaspaz-9) ekspresyon seviyesinin zamana ve doza bağlı olarak değiştiği değerlendirildi. Bu kanser hücrelerindeki ölüm mekanizmalarının aydınlatılması amacıyla daha fazla apoptotik markırların ve otofajik markırların kullanılması ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The use of oncolytic viruses for the destruction of cancer cells, called virotherapy in cancer treatment, is recommended as an alternative way in cancer treatment. Oncolytic virus selectively causes lysis and apoptosis in cancer cells and contributes to immunotherapy by stimulating immune system cells. While many viruses are nominated for this purpose, their advantages and disadvantages are intensively researched in all details. Studies have shown that the oncolytic effect of some viruses is important after the selection of wild virus candidates that are pathogenic in different species, the creation and use of recombinant forms by making changes on their genetic structures. The BHV-1 pathogen proposed in the project is the bovine host. It has not been identified as a disease agent in humans. In recent years, some studies on BHV-1 have suggested that it may have oncolytic potential. In this study, it was aimed to investigate the apoptotic and autophagic oncolytic effects of bovine herpesvirus-1 (BHV-1), which is a pathogen in cattle, in different cancer cell lines. For this purpose, apoptotic and autophagic pathways in breast cancer cell line (MDA-MB-231), lung cell line (A549), prostate cancer cell lines (DU145 and PC3) and cervical cancer cell line (Hela) were investigated. Cell lines with different titers of infection and time-dependent changes were evaluated. It was determined that the amount and time-dependent cell losses increased due to virus infection, and the number of apoptotic cells increased. It was evaluated that the expression level of some markers (BCL-2, ATG7, p62, caspase-8 and caspase-9) in infected cells changed depending on time and dose. There is a need to use more apoptotic and autophagic markers to elucidate the death mechanisms in these cancer cells.