The prospects and challenges of Türkiye's outward foreign direct investment in Africa: A SWOT analysis approach
Türkiye'nin Afrika'ya doğrudan dış yatırımının görüşleri ve zorlukları: SWOT analizi yaklaşımı
  1. Tez No: 731363
  2. Yazar: AHMED ABDİNUR ADAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM İLDEM DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Dış Doğrudan Yabancı Yatırım, SWOT Analizi, Afrika
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Süregelen ekonomik küreselleşme eğilimi ile birlikte, artan sayıda işletme ve yatırımcı kazanç performanslarını iyileştirmek ve geliştirmek için yurt dışına yatırım yapmaktadır. Şirketler, doğal kaynaklara, olgun teknolojiye veya büyük bir pazara erişmek için denizaşırı yatırım yapabilirler. Bu çalışma, Türkiye'nin Afrika'daki dışa dönük Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) beklentilerini ve zorluklarını ve bunun yatırımcılar ve işletmeler için ne anlama geldiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Burada önerilenler, bu DYY girişimlerinin güçlü yönlerinden ve fırsatlardan yararlanmanın yanı sıra zayıflık ve tehditlerin üstesinden gelme stratejileridir. Bu çalışma, bu yatırım gelişmelerinin beklentilerini ve zorluklarını değerlendirmek için bir SWOT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) analizi kullanarak Türkiye'nin Afrika'daki dışa doğru DYY olgusunu analiz etmektedir. SWOT analizi kapsamında güçlü yönler (örneğin, siyasi taahhüt ve güçlü ticaret politikaları, Türkiye'nin bölgede olumlu itibarını destekleyen aktif insani yardım, bazı ülkelerde yatırımcıların güvenini artıran olumlu sonuçlar ve başarı), zayıf yönler (örneğin, bölgeye yavaş katılım) tanımlanmıştır. Çin, ABD ve Fransa ile karşılaştırıldığında, yatırımda çeşitlendirme eksikliği, rakiplerle eşleşecek stratejilerin eksikliği anlamında fırsatlar (örn., Türkiye'nin Afrika'daki Müslüman milletlerle ilişkilerini sürdürmek) ve tehditler (örneğin Çin, ABD ve Fransa tarafından bölgede rekabete daha fazla maruz kalmak, Sanayi firmalarının Afrika'ya daha düşük maliyetle transferinde zorluk, Türkiye'nin imajını korumak bölge, İklim değişikliği tehdidi) bu çalışmada incelenen konular arasındadır. Bu çalışma, Türkiye'nin Afrika'daki doğrudan yabancı yatırımlarının mevcut durumunu ve beklentilerini ve bu yatırım girişimlerinin karşılaştığı zorlukları değerlendirmek için çok önemlidir. Bu çalışma aynı zamanda politika yapıcılara ve yatırımcılara Afrika kıtasındaki yatırım çıkarlarını artırmak için uygun stratejiler geliştirmeleri için önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışma, Türkiye'nin Afrika'daki dışa yönelik doğrudan yabancı yatırım girişimlerinin hızlı gelişimi bağlamında bir SWOT analizini kullanarak bir ilk olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle, bulgular dışa dönük DYY literatürlerindeki bilgimizi genişletebilir ve yatırımcıların bu çalışmada sunulan stratejileri, gelecekteki yatırım fırsatlarından kaynaklanan risklere karşı korunmak için kullanmalarını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
With the ongoing trend of economic globalization, an increasing number of businesses and investors are investing abroad in order to improve their development and earnings performance. Companies may invest overseas to gain access to natural resources, mature technology, or a huge market. Therefore, this study aims to explore the prospects and challenges of TÜRKİYE's outward FDI in Africa, and what it means for investors and businesses. Suggested here are strategies to leverage the strengths and opportunities as well as overcome the weaknesses and threats of these FDI undertakings. This study analyses TÜRKİYE's outward FDI phenomenon in Africa using a SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) analysis to assess the prospects and challenges of these investment developments. The SWOT analysis identified several strengths (e.g. Political commitment and strong trade policies, Active humanitarian assistance that promotes TÜRKİYE positive reputation in the region, Positive outcomes and achievement in certain countries which boosts investors' confidence), weaknesses (e.g. Slow pace involvement in the region compared to China, US and France, Lack of diversification in investment, Lack of strategies to match with competitors) opportunities (e.g. Strengthen economic collaboration in the continent, Develop Strategy Stewardship, Reinforce the Technology Spillovers, Expansion of Turkish goods and services to African Markets, Maintain Turkish Othman relationships with the Muslim nations in Africa) and threats (e.g. Greater exposure to competition in the region by China, US and France, Difficult in the transfer of industrial firms to Africa with lower cost, Maintaining the image of TÜRKİYE in the region, The threat of climate change). This study is crucial for assessing the current situation and the prospects of TÜRKİYE outward FDI in Africa and challenges faced by these investment undertaking. This study also offers significant insights for policymakers and investors to develop appropriate strategies to enhance their investment interests in the African continent. This study is the first of its kind to utilize a SWOT analysis in the context of the rapid development of TÜRKİYE's outward FDI undertakings in Africa. Hence, the findings could broaden our knowledge in the outward FDI literatures and enable investors to utilize the strategies presented in this study to hedge against risks posed by their future investment opportunities. Keyword: TÜRKİYE Outward Foreign Direct Investment, Prospects; Challenges, SWOT Analysis, Africa.