Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet'in askeri ve siyasi faaliyetleri
Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet's military and political activities
- Tez No: 731452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EFDAL AS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, biyografi, kurmay, 2. Dünya Savaşı, Son Posta, Cumhuriyet, Huseyin Husnu Emir Erkilet, biography, staff officer, l. World War, ll. World War, last post, republic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Osmanlı Devleti döneminin son yıllarında uzun ve yorucu savaşlar yapmıştır. Önce Trablusgarp Savaşı ve Balkan Savaşlarında ağır mağlubiyetler almıştır. Sonrasında I. Dünya Savaşının da Osmanlı Devleti ve müttefikleri tarafından kaybedilmesiyle devlet, kaçınılmaz sona sürüklenmiştir. Savaş sonrası imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ise içerdiği maddeleri bakımından Türk milletini yok saymaktadır. Bu yok sayılma Türk Tarihinin belki de en önemli kısmını oluşturan Millî Mücadelenin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu mücadelede başta Mustafa Kemal'in önderliği olmak üzere milletin azim ve kararlılığı önemli rol oynamıştır. Türk İstiklal Savaşı ise yıllar süren ve Osmanlı Devleti'ni sona sürükleyen tüm bu yorucu savaşların tam bağımsızlığa giden yolunu temsil etmektedir. Bu yolda yer alan pek çok kurmay vardır. Bu önemli kurmay sınıfı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasında da büyük rol oynamıştır. Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet de bu önemli kurmaylardan biridir. Literatürde ise Kurtuluş mücadelesine giden yolda şehit ve gazi olan birçok kurmaya ait biyografi çalışmalarının eksikliği göze çarpmaktadır. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı'nda kurmay olarak aktif askeri görevde bulunan, ardından Millî Mücadeleye katılarak yeni Türkiye Devleti'nin kurulmasında rol oynayan Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet 1932 yılında tümgeneral rütbesiyle emekli oluncaya kadar pek çok savaşa katılmış, önemli görevlerde bulunmuştur. Emekliliği sonrasında pek çok kitap yazmış, fikirlerini ve görüşlerini birçok gazete ve dergide paylaşmıştır. Bu çalışmada kendisinin hayatı ve siyasi faaliyetleri anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the last years of the Ottoman Empire, it fought long and exhausting wars. First, the heavy defeat in the Battles of Tripoli War and the Balkan Wars. Then with the loss of the l.World War by the Ottoman Empire and its allies, the empire was dragged to the inevitable end. The Mondros Armistice Agreement, signed after the war, ignores the Turkish nation in terms of the articles it contains. This ignoring has set the stage for the formation of the National Struggle, which is perhaps the most important part of Turkish History. In this struggle, first of all leadership of Mustafa Kemal Ataturk and the perseverance and determination of nation played an important role. The Turkish War of Independence, on the other hand, represents the path to victory of years of exhausting wars. There are many staff members involved in this path. This important staff class also played a major role in the establishment of the State of the Republic of Turkey.Huseyin Husnu Emir Erkilet is one of the most important staff officer.In the literature, on the other hand, there is a lack of biographical studies of many institutions that were martyrs and veterans on the way to the salvation struggle. Huseyin Husnu Emir Erkilet, who was active in the Balkan Wars and the First World War as a staff member, then participated in the national struggle and played a role in the creation of the new Turkish State, participated in many wars and held important positions until his retirement with the rank of major general in 1932. He wrote a lot of book, shared his ideas and opinions in newspapers and magazines after his retirement. In this study, his life and political activities were tried to explain.