Geçici koruma statüsü altında yaşayan Suriyelilerin suça eğilimlerinde göç yönetimi ve uyum
Migration management and harmonization in the criminal tendencies of Syrians living under temporary protection status
  1. Tez No: 731516
  2. Yazar: NURBANU ALTUNHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM İRDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Migration, Temporary Protection, Crime, Adaptation, Management of Migration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
2011 yılında başlayan günümüzde hala çözülemeyen Suriye'yi kasıp kavuran iç savaş süreci, yüz binlerce insanın ölümüne, yaralanmalarına ya da ülkelerini terk etmelerine neden olurken aynı zamanda ülkenin altyapısını da çökertmiştir. Tüm dünya ülkeleri içinde en büyük sayıda Suriyeli kabul eden Türkiye, sığınmacılara yönelik izlediği 'Açık Kapı Politikası', 'Geri Göndermeme İlkesi' ile milyonlarca Suriyelinin sığındığı liman olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'de Geçici koruma statüsü altında yaşayan Suriyelilerin suça eğilimlerinin önlenmesinde göç yönetimi ve uyumun etkisi ele alınmıştır. Türkiye'de sayıları hızlı şekilde yükselen Suriyeli nüfusun Türkiye'ye sosyal ve kültürel uyum sağlayamadığı, toplum huzurunu bozucu hareketlerde bulundukları, kriminal eğilime sahip olduklarına yönelik dayanaksız kaynaklardan beslenen genel bir algı oluşmuştur. Çalışmanın temel hipotezi geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin yerel topluma uyumunun suça karışma oranlarını azalttığı, ilgili veriler ışığında analiz edilerek yorumlanmıştır. Kullanılan verilerde, Suriyelilerin geldikleri ilk yıllarda karıştıkları adli olayların oranı yıllar içinde azaldığı ve bir kısmının da sadece kendi aralarında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak konuyla ilgili içerik analizi ve literatür taraması ile oluşturulan çalışmada, Suriyelilerin savaştan ve göçten sonra hayatlarını yeniden sürdürmeye çalıştıkları farklı bir toplum düzeni içinde suça eğilimlerini tetikleyen değişkenler ve uyum faktörünün etkisi değerlendirilmiştir. Uyum sürecinde sürdürülen çalışmalar, projeler Suriyelilerin yerel toplumla arasındaki iletişim ve etkileşimi arttırarak karşılıklı bağların oluşmasını sağlamıştır. Çalışmanın son kısmında Toplumsal kabul ve uyum sürecinde ortaya çıkan sorunlara çok aktörlü olarak uygun hassas politikalar oluşturulup planlı ve kontrollü şekilde yürütülmesinin kamu güvenliğinin ve huzurunun tesisi adına büyük önem arz ettiği vurgulanmıştır. Anahtar kelimeler; Göç, Geçici Koruma, Suç, Uyum, Göç Yönetimi
Özet (Çeviri)
The civil war process, started in 2011 and raged in Syria, which hasn't been solved still today, has led to death, injury and leaving homeland of hundreds of thousands of people beside destruction of infrastructure of the country. Turkey, accepting the largest number of Syrians among all countries in the world, has become a port where millions of Syrians has taken shelter through“Open-Door Policy”and“Non-Refoulment Policy”. In this study, the effect of migration management and adaptation in preventing the tendencies of getting involved in crime of Syrians, living under temporary protection status in Turkey is discussed. There is a general perception, based on unfounded sources oriented to the fact that the Syrian population, whose numbers have been rapidly increasing in our country, cannot socially and culturally accommodate in Turkey, engage in acts disrupting social peace, and have criminal tendencies. The main hypothesis of the study is that the integration of Syrians living under temporary protection into the local community reduces the rate of involvement in crime, analyzed and interpreted in the light of the relevant data. In the used data, it is determined that the rate of judicial incidents, that Syrians were involved in the first years when they came, decreased over the years and some of these incidents occurred only among themselves. In the study, conducted through qualitative research methods in accordance with content analysis and literature review, the variables that trigger the tendency to crime in a different social order where Syrians try to maintain their lives after the war and migration and the effect of the adaptation factor evaluated. The studies and projects carried out in the integration process have increased the communication and interaction between the Syrians and the local community and created mutual ties. In the last part of the study, it is emphasized that as multi-actor, appropriate sensitive policies to the problems that arise in the process of social acceptance and adaptation should be formed and carried out in a controlled and planned way. Also, it is noticed that it is very important to increase mutual social ties in order to establish public security and peace through breaking the prejudices.