Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne otomotiv yan sanayi ihracatında rekabet gücü: Büyük ölçekli işletme örnekleri
Turkey's competitive advantage in exporting automotive suppliers products to EU: Large sized companies
- Tez No: 731525
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Otomotiv, İhracat, Rekabet, Yan Sanayi, Büyük Ölçekli İşletme, Automotive, Export, Competitive, Supplier, Large sized companies
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin Avrupa Birliği karşısında ekonomik rekabet gücünün otomotiv yan sanayi ürünlerinin ihracatı açısından incelenmesi, hesaplanması ve öneri geliştirilmesidir. Dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye ile ilgili 2016-2020 yıllarına ait veri ve dokümanların toplanması, karşılaştırılması, kuvvetli yanların ve üstünlüklerin belirlenmesi yöntemi kullanılmıştır. Ulusal ve Uluslararası Resmi ve Özel Kurumlar ile Sivil Toplum Kuruluşlarının yayınladığı güncel istatistikler, veriler ve dokümanlar üzerinden analiz yapılmış, karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. Uluslararası istatistiki veriler Dünya dış ticaretinde kullanılan Harmonize Gümrük Tarife ve İstatistik Pozisyon (GTİP) numaraları üzerinden temin edilmiştir. Diğer taraftan seçilmiş özel firmalarla çevrimiçi iletişim kurularak gerçek görüş ve öneriler tespit edilmiştir. Türkiye, Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin otomotiv endüstrisinin tamamını içeren GTIP 87 ve tüm araçlarda yaygın olarak kullanılan GTIP 8708 muhtelif yedek parça ürünlerinin 2016-2020 yılları için AKÜ değerleri hesaplanmıştır. Hesaplanan AKÜ değerleri, Türkiye'de otomotiv ve yan sanayisinde mevcut firmaların yurtiçindeki ana araç üreticilerine talep ettikleri ürünleri istenilen kalite ve zamanda temin etmekle kalmayıp Dünya ve Avrupa Birliği piyasalarına da güçlü bir rekabet ile ürün temin ettiklerini göstermektedir. Otomotiv ve yan sanayisi firmaları, büyüklüğü, coğrafi yakınlığı ve gümrük birliği anlaşması gibi avantajları da göz önüne alındığında Avrupa Birliği'nde olduğu kadar Dünya pazarlarında da rekabetçi bir gelişme potansiyeline de sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine, calculate and develop a proposal for Turkey's economic competitiveness against the European Union in terms of the export of automotive supply industry products. The method of collecting, comparing and determining the strengths and advantages, based on the data and documents related to the World, European Union and Turkey for the years 2016-2020 was used. Up-to-date statistics, data and documents published by National and International Public and Private Institutions and Non-Governmental Organizations were analyzed, compared and interpreted. International statistical data were obtained through Harmonized Customs Tariff and Statistics Position (GTİP) numbers used in world foreign trade. On the other hand, real opinions and suggestions were determined by establishing online communication with selected private companies. The revealed comparative advantages (RCA) values of GTIP 87, which includes the entire automotive industry of Turkey, the European Union and the member countries of the European Union, and also of GTIP 8708, which is widely used spare parts in all vehicles, were calculated for years 2016-2020. The calculated RCA values show that the companies in the automotive and automotive suppliers' industry in Turkey not only supply the products they demand to the main vehicle manufacturers in the country at the desired quality and time, but also provide products to the World and European Union markets with a strong competition. Automotive and automotive suppliers' industry companies have a competitive development potential in the World markets as well as in the European Union, considering their advantages such as size, geographical proximity and customs union agreement.