KORONER BYPASS AMELİYATI YAPILAN HASTALARDA PTEN VE BDNF GENLERİNİN EKSPRESYONUNUN ARAŞTIRILMASI
INVESTIGATION OF THE EXPRESSION OF PTEN AND BDNF GENE IN CORONARY BYPASS SURGERY PATIENTS
- Tez No: 731526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF FUNDA ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter, PTEN, BDNF, Kardiyovasküler hastalıklar, Coronary artery, PTEN, BDNF, Cardiovascular diseases
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar dünyada erkek ve kadınlarda en sık görülen ölüm nedenlerinden birisidir. Koroner Arter Hastalığı (KAH) dünya çapında ölüme neden olan karmaşık, çok faktörlü bir hastalıktır. Birçok araştırma çalışmaları KAH'ın ailesel geçişlerinde genetik faktörlerin rol oynadığını göstermektedir. Ancak altta yatan genetik mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır. KAH'da kalıtımın etkisinin % 40 ila % 60 olduğu tahmin edilmektedir. 2011 GWAS (Genom boyu ilişkilendirme analizi) çalışmaları ile 30'dan fazla gen KAH ile ilişkili bulundu. Ateroskleroz gelişmesiyle tümör baskılayıcı bir gen olan fosfataz ve tensin homologu (PTEN) arasında bir ilişki vardır. PTEN hücre döngüsünde, sinyal iletim yolunda, DNA tamiri ve apoptozisde görev alır. Ayrıca PTEN KAH oluşumunda ve gelişmesinde rol oynayabilir. Diğer genimiz olan beyin türevli nörotrofik faktör ise bir nörotransmitterdir. BDNF, kardiyovasküler uygulama ve fonksiyonunda kritik rol oynar ve KAH'ın patogenezinde de koruyucu olduğu öne sürülmektedir. Çalışmamız da koroner bypass ameliyatı yapılan hastalardan elde edilen kan ve doku örneklerinde PTEN ve BDNF genlerinin ekspresyonlarına bakılmıştır. Genlerin koroner arterin prognozundaki önemini vurgulamak için ameliyatın farklı evrelerindeki örnekler seçilerek; aralarındaki ekspresyon farklılığı araştırılmıştır. PTEN geninin ekspresyonundaameliyat öncesi ve sonrasında alınan kan örneklerinde istatistik olarak anlamlı fark tespit edilmezken, doku örneklerinde anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ameliyat sonrasında dokuda PTEN ekspresyonu ameliyat öncesine göre artmıştır.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases are one of the most common causes of death in men and women around the world. Coronary Artery Disease (CAD) is a complex, multi-factorial disease that causes death worldwide. Many research studies show that genetic factors play a crucial role in the run in familiesof CAD. However, the underlying genetic mechanism is not fully understood. It is estimated that the effect of inheritance in CAD may be between 40 and 60%. 2011 GWAS (genomic size association analysis) studies found that more than 30 genes were associated with CAD. Phosphatase and tensin homolog (PTEN), tumor suppressor gene, associatedwith atherosclerosis. PTEN participates in cell cycle, DNA repair, apoptosis, pathway of the signal transmission. PTEN may also play a role in the development and formation of CAD. Another selected gene is BDNF (brain-derived neurotrophic factor) that is a neurotransmitter gene. BDNF plays a critical role in cardiovascular application and function and is also suggested to be protective in the pathogenesis of CAD. Expression levels of PTEN and BDNF genes in blood and tissue samples obtained from coronory artery bypass surgery patients were examined. In order to emphasize the importance of genes in the prognosis of coronory artery, tissue and blood samples at different stages of surgery were selected; the difference in expression levels between them is being analyzed. The expression of the PTEN gene showed no significant difference in the blood samples taken before and after the surgery, but a significant difference was observed in the tissue samples. PTEN expression in the post-operative period was increased compared to the preoperative period.