Süt dişlerinde farklı yapıştırma materyalleriyle uygulanan zirkonyum oksit kronların bağlanma dayanımının in vitro incelenmesi
In vitro evaluation of the shear bond strength of different luting cements on zirconium oxide crowns in primary teeth
- Tez No: 731545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ASLI ÖZKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yapıştırma simanı, zirkonya kronlar, retansiyon, süt azı dişleri, Luting cement, zirconia crowns, retention, posterior primary teeth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Son yıllarda çocuk diş hekimliğinde aşırı madde kaybı görülen süt dişlerinin restorasyonunda zirkonya kronların kullanımı yaygınlaşmaktadır. Restoratif materyallerin klinik başarısını etkileyen önemli etmenlerden biri de kullanılan yapıştırma simanlarıdır. Çalışmamızda zirkonya kronların farklı yapıştırma materyalleriyle kullanımlarının süt dişlerine bağlanma dayanımına etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmada 80 adet çekilmiş süt azı dişi, her grupta yirmi örnek olacak şekilde rastgele dört gruba ayrılmıştır. 80 adet zirkonya örnek, bilgisayar destekli tasarım / bilgisayar destekli üretim (CAD / CAM) kullanılarak üretilmiştir. Örnekler dentin yüzeyine çinko polikarboksilat siman (PK), geleneksel cam iyonomer siman (GCIS), rezin modifiye cam iyonomer siman (RMCIS) ve self adeziv rezin siman (RS) ile simante edilmiştir. Simante edilen zirkonya örnekler, distile su içerisinde oda sıcaklığında üç gün bekletilmesinin ardından 1000 devir termal döngü işlemine tabi tutulmuştur. Termal döngü sonrası, bağlanma dayanımları üniversal test cihazında ölçülmüştür. Kopma yüzeyleri, ışık mikroskobunda incelenmiştir. Grupların ortalama bağlanma kuvvetleri karşılaştırılmasında post-hoc Tamhane's testi kullanılmıştır (p < 0,05). Çalışma sonunda RMCIS grubunun ortalama bağlanma kuvveti RS, GCIS ve PK siman göre daha düşük bulunmuştur (p 0,05). Zirkonya örneklerin, farklı yapıştırma simanlarıyla simantasyonu sonrası kopma yüzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p > 0,05). Sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, in vitro ortamda RS, GCIS ve PK simanların başarılı olduğu görülmüştür. Tedavi süreleri uzun olmayan ve nem kontaminasyonunun sağlanması zor olan çocuk hastalar için zirkonya kronların self adeziv RS ile yapıştırılmasının daha avantajlı olabileceği düşünülebilir ancak konun klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays in pediatric dentistry clinics, zirconia crowns has become one of the widespread restoration chocie of primary teeth with extensive decay. One of the important factors that affecting the clinical success of restorative materials is adhesive cmaterial. The aim of this study was to evaluate the shear bond strength of different luting cements on zirconium oxide crowns in primary teeth. Eighty extracted primary molar teeth were selected for the study and teeth were randomly divided into four groups (n=20). Eighty Zirconium oxide specimen were fabricated using computer- aided design / computer-assisted manufacturing (CAD/CAM) technology. The samples were cemented with zinc polycarboxylate cement (PK), conventional glass ionomer cement (GCIS), resin modified glass ionomer cement (RMCIS) and self adhesive resin cement (RS). The cemented zirconium oxide specimen were 3 day storage in distilled water and then thermal cycled 1000 cycles. After artificial aging shear bond strength was determined using universal testing machine. Debonded specimen surfaces were examined using a stereomicroscope. The data were evaluated Post-hoc Tamhane's for comparing data. The mean bond strength of RMCIS group was statistically lower than RS, GCIS and PK cements (p < 0,05). There was no statistically significant difference between the mean binding strength of RS, GCIS and PK cement group (p > 0,05). Considering the results, it seems that adherence of the zirconia crowns with self adhesive RS would be more advantageous in the pediatric patients who have difficulty in providing moisture contamination and need short chair-time, has to be proven with further clinical studies.