Süt dişlerinde CAD/CAM ile üretilmiş zirkonya kuronların kırılma yükünün in vitro olarak değerlendirilmesi: İki farklı siman tipi ve aralığının karşılaştırılması
In vitro evaluation of the fracture load of CAD/CAM made zirconia crowns in primary teeth: Comparison of two different cement types and spacings
- Tez No: 842377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL ÖZBEY İPEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kırılma dayanımı, monolitik CAD/CAM zirkonya kuron, siman aralığı, siman, Fracture strength, monolithic zirconia crown, cement spacing, cement, CAD/CAM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; süt azı dişlerinde bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD/CAM) sistemi kullanılarak farklı siman aralıklarında elde edilen zirkonya kuronların kırılma dayanımlarına farklı yapıştırma simanlarının etkisinin in vitro koşullarda değerlendirilmesidir. Yöntem: Toplamda 40 adet çekilmiş süt II. azı dişi, her bir grupta 10 diş olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Preparasyonları tamamlanan dişler akrilik bloklara gömülmüştür. Kuronlar, CAD/CAM sisteminde 100 µm ve 200 µm oklüzal siman aralıklarında olmak üzere zirkonya bloklardan (InCoris TZI C, Sirona Dental Systems, GmbH, Bensheim, Almanya) üretilmiştir (n=20). Her bir grup kendi içerisinde cam iyonomer siman ve adeziv siman ile yapıştırılmak üzere iki gruba ayrılmıştır (n=10). Simantasyondan sonra örnekler kırılma testine kadar distile suda bekletilmiştir. Tüm örneklere 10 mm/dk hızda universal test cihazı ile yük uygulanmıştır. Her bir örneğin kırılma yükü Newton (N) cinsinden ölçülüp kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, ABD) paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalıştığımız simanlar ve siman aralıklarının zirkonya kuronların kırılma dayanımı üzerine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0,05). En yüksek kırılma değeri ortalaması, 100 µm siman aralığında ve adeziv rezin siman kullanılan grupta görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmanın sınırları içerisinde, süt dişlerine uygulanan CAD/CAM zirkonya kuronların kırılma dayanımları değerlerinin yüksek olduğu söylenebilir. Uygulanan siman aralıkları değerleri ve simanlar birbirlerinin alternatifi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of different adhesive cements on the fracture strenghts of zirconia crowns obtained using the computer aided design/ computer aided manufacturing (CAD/CAM) system in primary molars at different cement intervals under in vitro conditions. Method: A total of forty extracted primary second molars were divided into four groups, each containing 10 teeth. Prepared teeth were embedded in acrylic blocks. Crowns were fabricated with computer aided design/computer aided manufacturing (CAD/CAM) system at 100 µm and 200 µm cement spacing. Each cement spacing group was further divided into two equal subgroups for cementation with glass ionomer cement and adhesive resin cement (n=10). After cementation, samples were stored in distilled water until fracture testing. Universal testing machine applied a load at a crosshead speed of 10 mm/min. The fracture load of each specimen was measured and recorded in Newtons (N). The statistical analysis of the obtained data was performed using the NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software package program (Utah, USA). Results: It was observed that the different cements and cement spacing did not have a statistically significant effect on the fracture strength of zirconia crowns (p>0.05). The highest mean fracture load value was observed in the group where adhesive resin cement was used at a 100 µm cement spacing. Conclusion: Within the limitations of this study, it can be stated that the fracture resistance values of CAD/CAM zirconia crowns applied to primary teeth are high. The values of the applied cement spacings and the cements can be used as alternatives to each other.