Psikoloji kuram ve araştırmaları temelinde kitle psikolojisi ve psikolojik harekat
Mass psychology and psychological operations based on psychology theories and research
- Tez No: 731584
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇETİNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Public Administration, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kitle, Kitle Psikolojisi, Psikolojik Harekât, Propaganda, Grup Dinamiği, Mass, Mass Psychology, Psychological Operations, Propaganda, Group Dynamics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Araştırmanın“kitle psikolojisinde ve psikolojik harekatta hangi psikoloji dinamikleri vardır ve sosyal psikoloji bu konuyu nasıl açıklamaktadır”sorsuna cevap vermesi amaçlanmıştır. Kitle iletişiminin artması ve sosyal medyanın önemli bir konuma gelmesi ile kitlelerin etkileşimli çağı başlamıştır. Bugün içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde olduğu gibi doğal afetlere ve krizlere bağlı olarak gelişen toplumsal olaylarda kitle davranışları kritik roldedir. Bu nedenle kitle dinamiklerinin anlaşılması ve kitle psikolojisinin çalışılması; toplumsal olayların ve kriz durumlarının yönetilebilmesi açısından ulusal ve uluslararası güvenlik bağlamında büyük önem taşımaktadır. Türkiye literatürüne bakıldığında; kitle psikolojisi ve psikolojik harekât konularının uluslararası ilişkiler, iletişim, halkla ilişkiler gibi birçok bilimsel alanda derinlemesine çalışılmasına rağmen psikoloji disiplini içerisinde sistematik olarak ele alınmadığı görülmektedir. Sosyal psikoloji kuram ve bulguları temelinde hazırlanan bu çalışmanın literatürdeki bu boşluğu doldurması ve psikoloji bilimi alanında gerçekleştirileceği umulan gelecek araştırmalar için bir zemin oluşturması beklenmektedir. Araştırma, yöntemi bakımından literatür taraması olup betimleyici bir çalışmadır. Veriler ikincil veri kaynaklarından elde edilmiştir. Bununla birlikte, medyada yer alan haber nitelikli kaynaklar taranarak kitle olaylarındaki ve kitle hareketlerindeki kitle psikolojisi, sosyal psikoloji kuram ve kavramlarıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre kitle hakkında patolojik anormal bir oluşum ve çevreye bağlı psikolojik süreçler ile gelişen normal bir oluşum şeklinde farklı açıklamalar mevcuttur. Ortak bir sonuç olarak, bireylerin kitle içerisinde bireysel davranışlarından daha farklı davranabildiklerini söylemek gerekecektir. Bu bakımdan grup dinamikleri ve sosyal psikoloji çalışmaları kitle psikolojisini ve psikolojik harekâtı anlamak noktasında önemli bir konumdadır. Çalışmada klasik psikoloji ile modern toplumun analiz edilebileceğine ve toplumsal olayların açıklanabileceğine ulaşılmıştır. Bu çalışmanın güvenlik güçlerinin ve kolluk kuvvetlerinin kitle hareketlerine müdahalelerinde kuramsal bir rehberlik aracı olması ve kitle yönetimi konusunda ülkemize ve kültürel değerlerimize göre oluşturulacak özgün politikaların geliştirilmesi hususunda katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to answer the question“what psychology dynamics exist in mass psychology and psychological operation, and how does social psychology explain this issue”. With the increase of mass communication and the rise of social media, the interactive age of the masses has begun. Mass behaviors play a critical role in social events that develop due to reasons such as natural disasters and crises as in the current pandemic period. Therefore, understanding mass dynamics and studying mass psychology are of great importance in the context of national and international security in terms of managing social events and crisis situations. When we look at the Turkish literature, it is seen that the subjects of mass psychology and psychological operations are not systematically addressed within the discipline of psychology, although they have been studied in depth in many scientific fields such as international relations, communication and public relations. This study, which was prepared on the basis of social psychology theories and findings, is expected to fill this gap in the literature and form a basis for future research in the field of psychology. The research is a literature review in terms of its method and is a descriptive study. The data used in the study were obtained from secondary data sources. In addition, the news in the media was scanned and the mass psychology in mass events and mass movements was analyzed with social psychology theories and concepts. According to the results of the study, there are different explanations about the mass in the form of a pathological abnormal formation and a normal formation that develops with psychological processes related to the environment. As a common conclusion, it will be necessary to say that individuals are able to behave differently in the mass than their individual behavior. In this regard, the study of group dynamics and social psychology occupies an important position in terms of understanding mass psychology and psychological operations. In the study, it was reached that modern society can be analyzed and social events can be explained with classical psychology. It is aimed that this study will be a theoretical guidance tool for the intervention of security forces and law enforcement forces to mass movements and will contribute to the development of original policies that will be formed according to our country and cultural values on mass management.