8-10 yaş cimnastikçi çocuklarda kuvvet antrenmanlarının performans parametrelerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of strength training on performance parameters in 8-10 years old gymnast children
  1. Tez No: 731701
  2. Yazar: TALİP ŞİŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Artistik Cimnastik, Çocuklarda Kuvvet, Direnç Lastik Antrenmanı, Artistic Gymnastics, Strength in Children, Resistance Band Training
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı; 8-10 yaş arası cimnastikçi çocuklarda kuvvet antrenmanlarının performans parametrelerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmaya Hatay ilinde cimnastik ile uğraşan 11'i deney, 10'u kontrol olmak üzere 21 sporcu dahil edilmiştir. Deney ve kontrol grubunun haftada 3 gün cimnastik antrenmanına katılmaları sağlanmış. Buna ek olarak deney grubuna haftada 1 gün direnç lastiği ile kuvvet atrenmanı yaptırılmıştır. Deney ve kontrol gruplarındaki sporculara çalışma başlamadan hemen önce ve 8 haftalık antrenman periyodunun hemen sonrasında çeşitli antropometrik ölçümler, denge, sıçrama yüksekliği, esneklik, sürat, sırt kuvveti, bacak kuvveti, bükülü kol ile asılma süresi, öne sağlık topu fırlatma, uzun atlama ve el kavrama kuvveti testleri uygulanmıştır. Ön ve son testler arasındaki fark karışık desenli (2 x 2) tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi testi ile değerlendirilmiş ve F değerinin anlamlı bulunması durumunda farkın hangi gruptan kaynaklandığı SPSS programında yazılan kod ile belirlenmiştir (Syntax Code). Analiz sonuçlarına göre cimnastik antrenmanı haricinde haftada bir gün direnç lastik antrenmanı yapan deney grubunun toplam deri kıvrım kalınlığı, vücut yağ yüzdesi, bükülü kol asılma süresi, sürat, köprü, öne top fırlatma, uzun atlama, bacak kuvveti ve sırt kuvveti ön ve son test değerleri arasında anlamlı fark tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, direnç lastik antrenmanlarının çocukların fiziksel ve motorik özelliklerine olumlu yönde katkı sağladığı, kullanımı kolay ve sakatlık riskinin az olmasından dolayı cimnastik antrenörlerinin programlarından direnç lastik antrenmanlarına yer vermeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; It was conducted to examine the effects of strength training on performance parameters in 8-10 year old gymnast children. 21 athletes, 11 experimental and 10 control, between the ages of 8-10, doing gymnastics in Hatay province, were included in the study. While the control group had gymnastics training 3 days a week, the experimental group had strength training with resistance bands once a week in addition to gymnastics training 3 days a week. Anthropometric measurements, balance, jump height, flexibility, speed, back strength, leg strength, hanging time with bent arm, forward medicine ball throwing, long jump and hand grip strength were measured on the research group. The differences between pre and post test measurements were evaluated by using mixed design (2 x 2) repeated measure Anova. When the F value is found to be significant, SPPS code was written to determine the origin of the difference. As a result of the statistical analysis, there was significant differences between pre and post test measurements of experimental group in terms of total skinfold thickness, body fat percentage, bent arm hanging time, speed, bridge, forward ball throw, long jump, leg strength and back strength (p0.05). As a result, it can be suggested that gymnastics trainers should include resistance band training in their programs, since resistance band training contributes positively to the physical and motoric properties of children, is easy to use and has a low risk of injury.