Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın Türkiye ile ilişkileri
Azerbaijan's relations with Turkey at the Karabakh War
  1. Tez No: 731734
  2. Yazar: ANAR HASANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycanın Dış İşleri Politikası, Dağlık Karabağ Savaşı, Türkiye, Azerbaijan Foreign Policy, Nagorno-Karabakh War, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Karabağ savaşı konusunda Türk-Azerbaycan ilişkileri Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana giderek gelişmekte ve yıllar içinde bu yakınlaşma dünya uluslararası sisteminin dikkatini çekecek bir düzeye ulaşmıştır. Son Karabağ savaşı sırasında ve sonrasında, bu ilişkilerin siyasi değerleri tüm dünya halkları tarafından bilinmeye başlandı ve bazı devletler böyle bir yakınlaşmadan öğrenme eğiliminde oldu. Şu anda Azerbaycan ordusunun İkinci Karabağ Savaşı'nda kazandığı zaferlerde Türkiye Cumhuriyeti'nin tam desteği siyasi çevrelerde tartışılıyor. Bu bakımdan Türkiye-Azerbaycan ilişkileri konusunda bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır. Türkiye'nin savaş boyunca Azerbaycan'a verdiği desteğe gerçek bir örnek olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Bakü ziyaretleri ve bu ziyaretlerde Türk Bakanı, Azerbaycan'ın her zaman dost bir ülkeye güvenebileceğini yineledi. Azerbaycan'ın Türkiye ile yakın işbirliği, savaşın sonunda ve bölgedeki barış güçlerinin konuşlandırılması sırasında geçerli olmaya devam etti. Bu hem siyasi hem de diplomatik olarak devam etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 10 Kasım'da Bakü'de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı M. Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı H. Akari ve Milli İstihbarat Dairesi Başkanı H. Fidan'ı kabul etti. Bu resepsiyonlarda İlham Aliyev'in“Bu bizim ortak zaferimiz, Türkiye-Azerbaycan birliğinin teyidi”demesi tesadüf değil. İkinci Karabağ Savaşı sırasında ve sonrasında Azerbaycan-Türkiye ilişkileri uluslararası arenada, sosyo-politik çevrelerde ve yabancı medyada en çok tartışılan konulardan biriydi. Azerbaycan ve Ermenistan için savaşın sonuçlarını yorumlarken, siyasi ve uluslararası yorumcular bölgedeki güç dengesindeki değişime, özellikle Türkiye'nin güçlenmesine çok dikkat ediyorlar.
Özet (Çeviri)
Turkish-Azerbaijani relations regarding the Karabakh war have been developing gradually since Azerbaijan gained its independence, and over the years this rapprochement has reached a level that attracts the attention of the world international system. During and after the last Karabakh war, the political values of these relations became known to all the peoples of the world, and some states tended to learn from such a rapprochement. Currently, the full support of the Republic of Turkey in the victories of the Azerbaijani army in the Second Karabakh War is discussed in political circles. In this respect, there is a need for scientific research on Turkey-Azerbaijan relations. Foreign Minister Çavuşoğlu's visits to Baku as a real example of Turkey's support to Azerbaijan throughout the war, and during these visits, the Turkish Minister reiterated that Azerbaijan can always count on a friendly country. Azerbaijan's close cooperation with Turkey continued to prevail at the end of the war and during the deployment of peacekeeping forces in the region. This continued both politically and diplomatically. President of Azerbaijan Ilham Aliyev received Minister of Foreign Affairs of the Republic of Turkey M. Çavuşoğlu, Minister of National Defense H. Akari and Head of National Intelligence Department H. Fidan in Baku on November 10. It is not a coincidence that Ilham Aliyev said“This is our joint victory, confirmation of Turkey-Azerbaijan unity”at these receptions. During and after the Second Karabakh War, Azerbaijan-Turkey relations were one of the most discussed topics in the international arena, socio-political circles and foreign media. While interpreting the results of the war for Azerbaijan and Armenia, political and international commentators pay great attention to the change in the balance of power in the region, especially to the strengthening of Turkey.