Roka (Eruca sativa Mill.) mikro filizi yetiştiriciliğinde farklı prımıng uygulamalarının çimlenme, fiziksel kalite ve verime etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of different primining treatment on growing physical quality and pruduction in roka (Eruca sativa Mill.) micro green growing
  1. Tez No: 731771
  2. Yazar: VESİM BAHCECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çimlenme, Roka mikro filizi, Tohum ön çimlendirme uygulamaları, Arugula microgreen, Germination, Seed priming
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada priming uygulamalarının (Potasyum Nitrat (KNO3), Kalsiyum Klorür (CaCl2), GA3, PEG 6000, Hümik asit, Deniz yosunu, Vermikompost çayı, Saf su) roka mikro filizinde çimlenme, fiziksel kalite ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol olarak priming uygulanmayan tohumlar kullanılmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada Roka (Eruca sativa Mill.) standart çeşidi kullanılmıştır. Deneme 2 aşamalı olarak kurulmuş olup ilki çimlenme denemesi, ikincisi ise priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performanslarının incelenmesi şeklindedir. Çimlenme denemesinde çimlenme oranı, çimlenme hızı, çimlenme üniformitesine bakılmıştır. İkinci aşamada kurulan denemede ise priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performansları incelenmiştir. Bu aşamada bitkilerde; mikro filiz boyu (cm), hipokotil boyu (cm), mikro filiz çapı (mm), mikro filiz tek ağırlığı (g/bitki), mikro filiz kuru ağırlığı (g), yapraklardaki klorofil konsantrasyonu, yapraklarda renk ölçümü, SÇKM ve mikro filiz verimi (g/m2) ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre roka tohumlarına uygulanan deniz yosunu ve GA3 priming uygulamalarının çimlenme kriterleri üzerine, yine GA3 priming uygulamaların ise mikro filiz gelişimi üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Vermikompost çayı ile priming uygulanan tohumların çimlenme aşamasında enfeksiyon oranı önemli ölçüde artırmıştır. Humik asit priming uygulamasının ise mikro filiz verimini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of different priming treatments (Potassium Nitrate (KNO3), Calcium Chloride (CaCl2), GA3, PEG 6000, Humic acid, Seaweed, Vermicompost tea, Pure water) on germination, physical quality and yield of arugula microgreens were investigated. Unprimed seeds were used as control. Aragula (Eruca sativa Mill.) standard variety was used in the study carried out in the climate room of Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Plant Physiology laboratory. The experiment was established in 2 stages, the first is a germination trial, and the second is the examination of the growth performance of seeds applied in different priming conditions in peat medium. Germination speed, germination rate and germination uniformity were examined in the germination trial. In the experiment established in the second stage, the growth performances of the seeds that were applied different priming were examined in peat medium. At this stage, in plants; microgreen length (cm), hypocotyl length (cm), microgreen diameter (mm), microgreen single weight (g/plant), microgreen dry weight (g), chlorophyll concentration in leaves, color measurement in leaves, SÇKM and microgreen yield (g/m2) was measured. According to the data obtained, it was determined that seaweed and GA3 priming applications applied to aragula seeds had a positive effect on the germination criteria, and GA3 priming applications had a positive effect on the development of micro greens. The germination rate of seeds primed with vermicompost tea increased significantly. It was concluded that humic acid priming application increased micro green yield.