Genç yetişkinlerde anksiyete düzeyi ve duyguları ifade etmenin somatizasyon ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of anxiety level and expressing emotions with somatization in young adults
- Tez No: 731801
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE NEVİN ERACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, Duyguları İfade Etme, Anksiyete, Somatization, Expressing Emotions, Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerin duyguları ifade etmeleri, anksiyete ve somatizasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 271'i kadın ve 128'i erkek olmak üzere 20-40 yaş arası toplam 399 genç yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara sosyo-demografik özellikleri öğrenmek üzere,“Sosyo-Demografik Bilgi Formu”, genç yetişkinlerde duyguları ifade etme düzeyini saptamak için“Duyguları İfade Etme Ölçeği”(DİÖ), anksiyete düzeyini değerlendirmek için“Beck Anksiyete Ölçeği”(BAÖ) ve somatizasyon düzeyini saptamak için“Somatizasyon Ölçeği”(SÖ) uygulanmıştır. Araştırma verileri SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada analiz için, bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, yapılan regresyon analizine göre genç yetişkinlerin anksiyete düzeyi arttıkça somatizasyon düzeylerinin de arttığı görülmüştür. Duyguları ifade etme ve somatizasyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Anksiyete ile Olumsuz Duygu İfadesi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu araştırmada ek olarak değişkenlerin belirli sosyo-demografik özelliklerle ilişkileri de incelenmiştir. Araştırmada kadın katılımcıların duyguları ifade etme, somatizasyon ve anksiyete düzeylerinin erkek katılımcılardan anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Somatizasyonun eğitim seviyesi, kronik hastalığa sahip olma ve psikiyatrik tanının bulunmasına göre farklılaştığı, gelir durumuna göre farklılaşmadığı görülmüştür. Anksiyetenin psikiyatrik tanının bulunmasına göre farklılaştığı, eğitim seviyesi, gelir durumu ve kronik hastalığa sahip olmaya göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Duyguları ifade etmenin eğitim seviyesine göre farklılaştığı, gelir durumu, kronik hastalığa sahip olma ve psikiyatrik tanının bulunmasına göre farklılaşmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between expressing emotions, anxiety and somatization levels in young adults. The sample of the study consists of 399 young adults whose 271 women and 128 men, between the ages of 20-40. In the study; was used“Socio-Demographic Information Form”to learn about socio-demographic characteristics,“Expression of Emotions Scale”to determine the level of expressing emotions in young adults,“Beck Anxiety Scale”(BAS) to evaluate the level of anxiety,“Somatization Scale”(SS) to determine to somatization level. Research data were analyzed with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. In the study; Independent t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis and regression analysis were used for analysis. According to the regression analysis performed at the end of the research, it was observed that during the anxiety level of young adults increase, somatization levels also increase. There was no significant relationship between expressing emotions and somatization. A positive and significant relationship was found between Anxiety and Negative Emotional Expression. In addition, the relationship of variables with certain socio-demographic characteristics was also examined in the study. Also it was determined that female participants expression of emotions, somatization and anxiety levels were significantly higer than male participants. It was observed that somatization differentiate according to education level, having a chronic disease and having a psychiatric diagnosis, but there were not any differ by with income status. It was found that Anxiety differs according to the presence of a psychiatric diagnosis but there was no difference according to education level, income status and having a chronic disease. It was determined that expressing emotions differ according to income status, having a chronic disease and having a psychiatric diagnosis.