Üslupbilim açısından İmru'u'l-Kays bin Hucr'un şiiri
The poetry of İmru'u'l-Qays in terms of sytylistics
- Tez No: 732010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ġmru‟u‟l-Kays, Câhiliye ġiiri, Üslupbilim, Kaside, Imru'u'l-Kays, Jahilyah Poetry, Stylistics, Qasidah
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Câhiliye Ģâirlerinin hatta genel olarak bütün Arap Ģâirlerinin en önemlilerinden olan Ġmru‟u‟l-Kays, Arap diline birçok yeni üslup kazandırmıĢ bir Ģâirdir. Her bir Ģâirin, edebiyatçının, hatta genel olarak her bir sanatçının kendisini diğerlerinden özgün kılan bir üslubu vardır. ġâirin üslubu ise ancak kendisinden sadır olan Ģiirler üzerinde genel bir üslup taraması yapılması yoluyla ortaya çıkabilir. Bu çalıĢma“giriĢ”ve üç bölümden oluĢmaktadır. GiriĢte çalıĢmanın problemi amacı ve önemi gibi hususlar yer almaktadır. Birinci bölümde Ġmru‟u‟l-Kays‟ın hayatı ve Ģairliği ele alınmıĢtır. Ġkinci bölümde üslüpbilimin tanımı, türleri ve araĢtırma alanları irdelenmiĢtir. Üçüncü bölümde ise Ġmru‟u‟l-Kays‟ın baĢta üç önemli kasîdesi olmak üzere divanın tamamından hareketle üslupbilimsel inceleme düzeylerine göre incelenmiĢtir. Ġmru‟u‟l-Kays‟ın daha önce yaygın olarak kullanılmayan kasîde yapılarına Ģiirlerinde yer verdiği görülmüĢtür. Câhiliye Arap Ģiirine yeni anlatım üslupları getirdiği anlaĢılmıĢtır. Bazı kelimeleri yeni bağlamlarda kullanarak onlara yeni anlamlar kazandırdığı, bu yeni anlamların ve kullanım üsluplarının daha sonraları herkes tarafından benimsenip Arap dilinin ve Ģiirinin bir parçası haline geldiği anlaĢılmıĢtır. Kasîde yapısına getirdiği yeniliklerin kendi döneminde ve daha sonraki devirlerde yaĢayan Ģâirlere ilham kaynağı olduğu görülmüĢtür. Edebî sanatların birçoğunu Ģiirlerinde kullanan Ģâir, alıĢılageldik yapı ve üsluplardan ayrılmıĢtır. ġâirin içinde yaĢadığı siyasal ve sosyal olaylar Ģiirlerine yansımıĢtır. Ġhanete uğrayarak katledilen ve krallığı elinden alınan babasının intikamını alma duygusu son dönemlerinde yazdığı kasîdelerinde hâkim olmuĢtur.
Özet (Çeviri)
Imru'l-Qays, one of the most important poets of Jahiliya and even of all Arab poets in general, is a poet who brought many new styles to the Arabic language. Each poet, and even each artist in general has a style that makes him unique from the others. The poet's style, on the other hand, can only be revealed by making a general style search on the poems originating from him. In this study, Imru'u'l-Kays's three important eulogies, especially the whole divan, were examined according to their stylistic analysis levels. It has been seen that Imru'u'l-Kays used eulogy structures that were not widely used before, in his poems. It has been understood that ignorance brought new expression styles to Arabic poetry. It was understood that by using some words in new contexts, he gave them new meanings, and that these new meanings and usage styles later became a part of Arabic language and poetry by everyone. It is seen that the innovations he brought to the qasîda structure were a source of inspiration for the poets living in his own period and in later periods. The poet, who used many of the literary arts in his poems, separated from the usual structures and styles. Reflecting his life in his poems, the poet reflected the political and social events he lived in to his poems. His father, who forbade him to sing poetry and distanced him, influenced the poet's life and poems. The feeling of avenging his father, who was murdered by betrayal and whose kingdom was taken from him, dominated his odes in his last period.