A feminist stylistic approach to Angela Carter's The Bloody Chamber and other stories
Carter'ın Kanlı Oda ve diğer hikayelerine feminist üslup bilimsel bir yaklaşım
  1. Tez No: 666948
  2. Yazar: MERVE EKİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZ ÖKTEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist Üslupbilim, Cinsiyet Temsili, Geçişlilik Çözümlemesi, Cinsiyet ve Dil, Süreç İçindeki Özne, Feminist Stylistics, Gender Representation, Transitivity Analysis, Gender and Language, Subject in Process
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, Sara Mills' in feminist üslupbilim teorisi ışığında Angela Carter' ın The Bloody Chamber and Other Stories adlı eserinde kadın ve erkek karakterlerin temsilini ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma Angela Carter'ın metinlerinde kelime, sözcük öbeği / cümle ve söylem düzeylerinde bulunan yinelenen özellikleri tanımlar ve yazarın, kadın ve erkeğin klişeleşmiş temsillerini yeniden yapılandırmak için dili manipüle ettiği ve kadın karakterleri sosyal olarak oluşturulmuş değerlerden özgürleştirdiği sonucuna varır. Carter'ın koleksiyonu, ataerkinin habis etkisi, ataerkil erkeğin tehlikeli ve ölümcül arzusu, kadının bastırılmış istekleri, kadınların evlilikte ve toplumda sınırlandırılmış toplumsal cinsiyet rolleri ve kadının özgürleşmesi gibi temalarla ilgilenen on hikâyeden oluşmaktadır. Kısa öyküleri, Carter'ın kadın karakterleri özgürleştirmek için dili manipüle ediş şekli açısından iki gruba ayırıyorum. İlk bölümde, hikayeler erkek karakterlerin kalelerine veya evlerine kilitlenmiş olan“sensör”,“alıcı”ve“pasif”kadın kahramanlarla başlıyor; başka bir deyişle, hegemonik erkeklik tarafından ezilen kadın karakterlerle başlarlar. Bununla birlikte, bu kadın karakterlerin pasifliği eyleme dönüştürülür ve bu öykülerin sonuçlanmasıyla süreçlerin kontrolörlerine dönüşürler. İkinci bölümdeki hikayelerin genel çerçevesi, Carter'ın The Sadeian Woman çalışmasında Juliette karakterinin farklı versiyonları olarak, ataerkil baskı altında hayatta kalmak için kurnaz ve kötü olmaktan başka seçeneği olmayan kadın karakterlerle ayırt edilir. Carter'ın koleksiyonundaki diğer kadın karakterlerin aksine, son hikâyede kadın karakter“Wolf-Alice”, inşa edilmiş toplumsal cinsiyet rollerini öyle doğal bir şekilde yok eder ki The Sadeian Woman çalışmasında Justine gibi itaatkâr ve pasif ya da hayatta kalmak için Juliette gibi kurnaz ve kötü olma gerekliliği hissetmez. Böylece Carter, Wolf-Alice karakteri aracılığıyla, kardeş karakterler Justine ve Juliette dışında kadın olarak hayatta kalmanın üçüncü bir yolunu işaret eder. Bölümde değinilen diğer öykülerden yola çıkarak, çalışma Carter'ın, Kristeva'nın ataerkil parametrelerin cinsiyet ayrımlarıyla sınırlandırılamayan“süreç içinde özne”teorisinin temsili olarak yorumlanabilecek alternatif bir kadın karakteri sağladığını ortaya koyuyor.
Özet (Çeviri)
This study attempts to reveal the representation of female and male characters in Angela Carter's The Bloody Chamber and Other Stories in light of Sara Mills' feminist stylistics. On this basis, the study identifies the recurring features found in Angela Carter's texts at word, phrase/sentence, and discourse levels and concludes that the author manipulates language to deconstruct stereotypical representations of female and male and liberates female characters from socially constructed values. Carter's collection consists of ten stories that deal with themes such as the malign influence of patriarchy, the perilous and fatal desire of the patriarchal male, the suppressed desire of the female, the limited gender roles of women in marriage and society and female liberation. I divide the short stories into two groups in terms of Carter's manipulating language to liberate female characters. In the first part, the stories begin with the“sensor”,“receiver”, and“passive”female protagonists who are locked in male characters' castles or houses; in other words, they begin with the female characters who are oppressed by hegemonic masculinity. However, the passivity of these female characters is transformed into action, and by the conclusion of these stories they have turned into the controllers of the processes. The general framework of the stories in the second part, in contrast, is distinguished by female characters who have no choice but to be cunning and evil to survive under patriarchal oppression, as is the case with the different versions of the character, Juliette in Carter's The Sadeian Woman. In contrast to the other female characters in The Bloody Chamber and the Other Stories, in the last story,“Wolf-Alice”, the female character destroys constructed gender roles in such a natural way that she is not in the role of a passive and submissive like Justine in The Sadeian Woman; nor does she feel the necessity to be cunning and evil like Juliette. Thus, by means of the character Wolf-Alice, Carter points to a third way to survive as a woman, apart from the sister characters, Justine and Juliette. By drawing on the other stories addressed in the chapter, the study reveals that Carter provides an alternative female character which can be interpreted as representing Kristeva's“subject in process”, one that cannot be limited by gender distinctions of patriarchal parameters.