Martin Luther'in Yahudiliğe ve Yahudilere bakışı
Martin Luther's view of Judaism and the Jews
  1. Tez No: 732027
  2. Yazar: NİSA YAĞMUR BOZOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Martin Luther, Reform, Yahudilik, Yahudiler, Meryem, İsa, Yahudi Karşıtlığı, Martin Luther, Reform, Judaism, Jews, Mary, Jesus, anti-Judaism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Martin Luther'in Yahudilik ve Yahudilerle ilgili düşüncelerini, bunların arka planını ve etkilerini incelemektir. Bu bakımdan çalışma bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışma süresince takip edilen metotlara, Türkiye'de Luther hakkında yapılan çalışmalara ve kullanılan kaynaklara dair bilgi verilmiştir. Ayrıca bu bölümde Luther'in hayatı ve Protestan Reformu sürecine de yer verilmiştir. Birinci bölümde 11. ve 16. yüzyıllar arasındaki Yahudi-Hıristiyan ilişkileri ve her iki grup arasındaki bazı tartışmalar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Luther'in Yahudilerle teması ve konu hakkında yazdığı eserlere değinilmiştir. Ayrıca Yahudi literatüründeki Meryem ve İsa algısına yönelik Luther'in eleştirileri ele alınmıştır. Son olarak Luther'in eserleri üzerinden bir Yahudi profili ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde mevcut veriler dikkate alınarak bir değerlendirme yapılmış ve Luther'in Yahudiliğe ve Yahudilere olan yaklaşımı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study primarily aims to examine Martin Luther's thoughts on Judaism and the Jews, their background and their influence. In this regard, the study consists of one introduction and two main parts. The introduction provides information on the methods followed throughout the study, studies of Luther in Turkey, and the resources used. The first part provides information on Jewish-Christian relations between the 11th and 16th centuries, and some discussions between both groups. The second part covers Luther's contact with Jews, and his work on the subject. It also addressed the criticism of Luther for the perception of Mary and Jesus in the Jewish literature. Finally, a Jewish profile was established on Luther's work. In the conclusion part, an evaluation was made considering the available data, and Luther's approach to Judaism and Jews was revealed.