News websites and manipulation: The cases of economy news
Haber siteleri ve manipülasyon: Ekonomi haberleri örneği
  1. Tez No: 732111
  2. Yazar: SİBEL TAŞDEMİR TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN TAŞBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet gazeteciliği, manipülasyon, Teun A.van Dijk, eleştirel söylem analizi, Internet journalism, manipulation, Teun A.van Dijk, critical discourse analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Teknolojik gelişmelerin dünyada hızını arttırmasıyla birlikte, basılı gazeteler çevrimiçi ortama taşınmış olup,“internet gazeteciliği”kavramı ortaya çıkmıştır. Kolay ulaşılabilir olması ve herhangi bir ekstra ücret gerektirmemesi gazetelerin internet ortamında takibini gün geçtikçe arttırmıştır. Pek çok kişi basılı gazete almak yerine internet gazeteciliğini tercih etmektedir. Bu durumda gazetelerin çok daha fazla okunmasını sağlamaktadır. Günlük yaşamla ilgili haber almak her vatandaşın doğal bir hakkı olmasına rağmen, haberlerin tarafsız bir şekilde topluma ulaşıp ulaşmadığı tartışılagelmiş bir konudur. Özellikle haberlerde manipülasyon öğelerinin kullanılmasıyla hedef kitleye doğru ve tarafsız haber sunulmamaya başlanmıştır. Bu bağlamda bu çalışmada günümüzde basılı gazetelere göre çok daha fazla tercih edilen internet medyasında yayınlanan haberlerdeki manipülasyon incelenmiştir. 2019 senesinde Türkiye'de çok fazla spekülasyona sebep olan doların yükselişi ve düşüşü haberlerinin Turkuaz Medya grubunun bir yayın organı olan“Sabah İnternet Gazetesi”ve Demirören Medya grubunun bir yayın organı olan“Hürriyet İnternet Gazetesinde”ne şekilde ele alındığı Teun A.van Dijk'in eleştirel söylem çözümlemesi çerçevesinde incelenmiştir. Konuyla ilgili dolar hareketliliğinin en fazla olduğu dönem olan“01.01.2019- 01.11.2019”tarih aralığında her iki gazeteden seçilmiş olan altışar haber eleştirel söylem analiz kapsamında analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen ana akım internet haber sitelerinin, araştırmanın hipotezi bağlamında ekonomi haberlerinde yansızlık ilüzyonu ve sonucunda manipülasyonun gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of the increasing speed of technological developments in the world, printed newspapers have been moved to the online environment and the concept of“internet journalism”has emerged. The fact that it is easily accessible and does not require any extra fees has increased the tracking of newspapers on the internet day by day. Many people prefer internet journalism instead of buying a printed newspaper. In this case, it provides much more reading of newspapers. Although every citizen has a natural right to receive news about daily life, it is a controversial issue whether the news reaches the society impartially. Especially with the use of manipulation elements in the news, accurate and unbiased news has not been presented to the target audience. In this context, this study examines the manipulation of the news published in the internet channel, which is much more preferred today than printed newspapers. How the news of the“Rise and fall of the Dollar”, which caused a lot of speculation in Turkey in 2019, was covered in the“Sabah Internet Newspaper”, a publication of the Turkuaz Media group, and in the“Hürriyet Internet Newspaper”, a publication of the Demirören Media group, were examined within the framework of Teun A.van Dijk's critical discourse analysis. Six news selected from both newspapers between“01.01.2019-01.11.2019”, which is the period with the highest Dollar activity, were analyzed within the scope of critical discourse analysis. As a result of the study, it was seen that the main stream internet news sites examined, in the context of the hypothesis of the research, the illusion of impartiality and manipulation as a result of the economy news