COVID-19 krizinin bankacılık sektörüne etkileri: Türkiye örneği
The effects of the COVID-19 crisis on the banking sector: The case of Turkey
  1. Tez No: 732159
  2. Yazar: RIFAT BAŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Ekonomik Kriz, Bankacılık Sektörü, COVID-19, Economic Crisis, Banking Sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bankalar fon fazlası olan kişi ve kurumlarla fon ihtiyacı bulunan kişi ve kurumların belirli bir sistem dâhilinde bir araya geldiği ve fon transferlerinin sağlandığı kurumlardır. Bankacılık sektörü sayesinde söz konusu bütün işlemler belirli bir düzen içerisinde, güvenli bir zemin üzerinde hayat bulmaktadır. Bu çalışmada, 2019 yılsonunda baş gösteren, 2020 yılı Ocak ayından itibaren beklenmedik bir hızla artış gösteren ve dünyada etkilenmeyen ülke bırakmayan COVID-19 pandemisinin Türkiye bankacılık endeksi (XBANK) üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışma 2020 yılı Ocak ayının 4. haftası verilerinden başlayarak, 2021 yılı Aralık ayı 3 haftası içerisinde bulunan verileri ele almaktadır. Söz konusu yaklaşık 95 haftalık süreçte bankacılık endeksi, vaka sayıları ve 10 yıllık devlet tahvili gösterge faizinin analizi bulunmaktadır. Çalışma ile yapılan analizler neticesinde, 446 adet gözlem yapılmış ve BİST bankacılık endeksi ile COVID-19 vakalarının pozitif buna karşın faiz getirilerinin negatif korelasyonlara sahip olduğu tespit edilmiştir. Yapılan tespit ile COVID-19 vakalarındaki artışın bankacılık endeksini olumsuz etkilemediği, buna karşın faiz oranlarındaki değişim ile bankacılık endeksi arasında ters yönde bir değişim olduğu anlaşılmaktadır. EGARCH yöntemi kullanılarak yapılan analizler sonucunda ise COVID-19 vaka sayıları bankacılık sektör endeksi getirilerini artırırken, oynaklığı azalttığı görülmektedir. COVID-19'un getiri üzerine etkisi çok düşük düzeyde gerçekleştiği, faiz oranlarının ise getiriyi ve oynaklığı azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Banks are institutions where people and institutions with surplus funds and individuals and institutions in need of funds come together within a certain system and fund transfers are provided. Thanks to the banking sector, all transactions in question come to life in a certain order and on a secure basis. In this study, the effects of the COVID-19 pandemic, which started at the end of 2019, increased unexpectedly since January 2020, and left no country unaffected in the world, on the Turkish banking index (XBANK). Starting from the data of the 4th week of January 2020, the study deals with the data found in the 3rd week of December 2021. In the said 95-week period, there is an analysis of the banking index, the number of cases and the 10-year government bond benchmark interest. As a result of the analyzes made with the study, 446 observations were made and it was determined that BIST banking index and COVID-19 cases had positive correlations, whereas interest yields had negative correlations. With the determination made, it is understood that the increase in COVID-19 cases did not adversely affect the banking index, however, there was an inverse change between the change in interest rates and the banking index. As a result of the analyzes made using the EGARCH method, it is seen that the number of COVID-19 cases increases the returns of the banking sector index, while reducing the volatility. It has been determined that the effect of COVID-19 on the return is very low, and interest rates reduce the return and volatility.