Üst ekstremite metastazlarında tedavi sonuçlarımızın retrospektif değerlendirilmesi
Upper extremity metastases retrospective evaluation of our treatment results
- Tez No: 732258
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİİ ŞAFAK GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Üst Ekstremite, Metaztaz, Humerus, Intramedüller Fiksasyon, upper extremity, metastasis, humerus, intramedullary fixation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Kemik metastazları tüm metastazlarda en sık görülen üçüncü bölgedir. Kanser hastaların %60-70'inde metastaz görülmektedir. Üst ekstremite metastazı alt ekstremitelere ve omurga metastazlarına göre daha az görülür. Bu nedenle literatürde üst ekstremite metastazı için çok az çalışma vardır ve bu durumlar için optimal tedavi konusunda fikir birliği de yoktur. Yöntem: Radyolojik, histopatolojik ve sintigrafik olarak doğrulanmış üst ekstremite metastazlı 80 hastanın verileri analiz edilmiştir.. Hastalar yaşa, cinsiyete, primer maligniteye, kemik lokalizasyonuna, operasyona, operasyon lokalizasyon seçimine ve lokalizasyonlarda operasyon dağılımına göre değerlendirilip sınıflandırılmıştır. Sonuçlar: Hastaların 47'si (%58,75) erkek, 33'ü (%41,25) kadındı. Serideki vakaların yaş ortalaması 54.8 idi. Akciğer karsinomu hastaların en sık görülen primer idi(19 hasta, %23.75). Meme karsinomu 13 hasta (%16.25) ile en sık ikinci sırada yer aldı. Üst ekstremitede en yaygın yer humerustu (80 vakanın% 80'i). Diafiz humerusta en sık görülen yerdi (44 olgu, üst ekstremite kemiklerinde% 55, humerusta% 68.75). Hastaların %70'i ameliyat oldu. En sık yapılan operasyon 34 olguda (%62.97) intramedüller çivileme idi. Tümör rezeksiyon protezleri ikinci standart operasyondu (13 hasta, %24.07). Sonuç ve Tartışma: Üst ekstremite cerrahi fonksiyonel sonuçlar kısıtlı olsa da ağrı konusunda ciddi iyileşme görülmüştür. Artroplasti ameliyatı olan olgularda osteosynthesis ile karşılaştırıldığında daha iyi sonuçlar alındığı görülmüştür. Büyük cerrahi işlem ve stabilite açısından endoprostez ve intramedüller çivileme ile yaklaşık olarak aynı sonuçları vermiştir. Humerus ameliyat edilen tek kemikti ve yaklaşım humerustaki lokalizasyona göre değişti. Küretej ve PMMA, fiksasyon olmadan bile küçük ve ağrılı lezyonları tedavi etmek için kullanılabilir olduğu görülmüştür. Bu nedenle bu çalışma da çıkarılacak ana sonuç fonksiyonel sonuç beklentisi az olsa bile ağrı da çok ciddi iyileşme sağladığı için özellikle humerus diafiz metazları için operasyon iyi bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Instructions: Bone metastases are the third most common site of all metastases. Cancer metastases are observed in 60-70% of patients. Metastases to the upper extremities are less common than metastases to the lower extremities and spine. For this reason, there are very few studies in the literature on upper limb metastases, and there is also no consensus on the optimal treatment for these conditions. Methods: Data from 80 patients with radiologically, histopathologically, and scintigraphically confirmed upper limb metastases were analyzed. Patients were evaluated and classified according to age, sex, primary malignancy, bone location, surgery, choice of the surgical site, and distribution of surgery among sites. Results: 47 (58.75%) of the patients were male, and 33 (41.25%) were female. The mean age of the cases in the series was 54.8 years. Lung carcinoma was the most common primary tumor among patients (19 patients, 23.75%). Breast carcinoma was the second most common, with 13 patients (16.25%). The most common location on the upper extremity was the humerus (80% of 80 cases). The diaphysis was the most common site in the humerus (44 cases, 55% in upper extremity bones, 68.75% in humerus). 70% of patients underwent surgery. The most common operation was intramedullary nailing in 34 cases (62.97%). Tumor resection prostheses were the second most common surgery (13 patients, 24.07%). Conclusion and Discussion: Although the functional results of upper extremity surgery were limited, there was a significant improvement in pain. It was observed that better results were obtained in patients with arthroplasty compared with osteosynthesis. It provided approximately the same results as endoprosthetic and intramedullary nailing in terms of major surgical intervention and stability. The humerus was the only bone operated on, and the approach changed depending on the location in the humerus. It has been shown that curettage and PMMA are available to treat minor and painful lesions even without fixation. Therefore, the main conclusion that can be drawn from this study is that surgery, even if the expectation of functional results is low, is a good option, especially for humeral diaphyses, as pain is also greatly improved.