COVİD-19 pandemi döneminde Türkiye'de elektronik ticaret ve müşteri davranışları üzerine bir inceleme
A review on electronic commerce and customer behavior in Turkey during the COVİD-19 pandemic period
  1. Tez No: 732344
  2. Yazar: ENİS KUŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. ATİLLA UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Covid-19, Pandemi, Tüketici Davranışları, Satın alma, Electronic Commerce, Covid-19, Pandemic, Consumer Behavior, Purchasing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyayı hızlı bir şekilde etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel salgın olarak ilan edilmiştir. Ülkeler tarafından bulaşma ve yayılma hızını azaltmak için önlemler alınmıştır. Bu dönem insanların davranışlarında ve ilişkilerinde değişimler olmuş bu değişimler iş ilişkilerinde, çalışma süreleri ve biçimlerinde, üretici davranışlarında, tüketici tercihlerinde değişimler şeklinde olmuştur. Covid-19 salgını tüm dünyada ekonomik ve sosyal hayatı etkilemiştir. Tüketicilerde oluşan hastalık korkusu ve kısıtlamalar fiziki işletmelere ilgiyi azaltmıştır. Bu bağlamda işletmeler yeni arayışlar içine girmiş ve online ticaret, e-perakendecilik ile satışlarda süreklilik amaçlanmıştır. E-ticaret fiziksel iletişimi minimuma indirgeyen bir yöntemdir. Türkiye'de E-ticaret incelendiğinde ise, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler; ürün pazarlama yöntemlerinde, tüketicilerin satın alma davranışlarında değişikliklere neden olmuştur. Bu durum Covid-19 salgınının da etkisiyle yukarı yönlü bir artış gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada, Covid-19 salgınının elektronik ticarete etkileri ile ilgili bilgi toplanmış ve bu toplanan bilgiler analiz edilmiştir. Covid-19 salgınının elektronik ticarete etkilerinin belirlenebilmesi için“Tüketici İnternet Alışveriş Anketi”düzenlenmiş 355 katılımcıya uygulanmıştır. Araştırma anketi içeriğinde demografik özellikler ile birlikte toplam 17 sorudan oluşmaktadır. Anketin sonuçları SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiş ve ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Coronavirus (Covid-19), which emerged in Wuhan, China in December 2019 and rapidly affected the whole World, was declared a global epidemic by the World Health Organization (WHO). Measures have been taken by countries to reduce the rate of transmission and spread. During this period, there have been changes in people's behavior and relationships, and these changes have been in the form of changes in business relations, working hours and styles, producer behaviors and consumer preferences. The Covid-19 pandemic has affected economic and social life all over the World. Fear of illness and restrictions in consumers have reduced interest in physical businesses. In this context, businesses have entered into new searches and continuity in online trade, e-retailing and sales has been aimed. E-commerce is a method that minimizes physical communication. When e-commerce is analyzed in Turkey, developments in information and communication technologies; It has caused changes in product marketing methods and pruchasing behaviors of consumers. This situation has increased upwards with the effect of the Covid-19 outbreak. In this study, information about the effects of the Covid-19 outbreak on electronic commerce was collected and this information was analyzed. In order to determine the effects of the Covid-19 epidemic on electronic commerce, the“Consumer Internet Shopping Survey”was prepared and applied to 355 participants. The research questionnaire consists of a total of 17 questions, including demographic characteristics. The result of the questionnaire were analyzed with the SPSS 22.0 program and the results were evaluated.